Ook wie al boekte bij Ryanair, betaalt bij
Foto: Robin Utrecht
Pech voor wie na 1 november op reis gaat met ­Ryanair, maar nu al vlieg­tickets bestelde. Ook zij zullen 8 euro extra moeten betalen om een trolley mee op het vliegtuig te nemen.

Alleen een handtas, laptoptas of rugzak gaat vanaf dan nog gratis mee in de cabine. Een medewerker van de ­Ryanair-klantendienst bevestigt dat je inderdaad zal moeten betalen, ook als je voor de bekendmaking van de nieuwe regels boekte. Al krijg je van de klantendienst wel een sorry aangeboden ‘voor het ongemak’.

Dat mag in principe niet, zegt Test Aankoop. ‘De onmiddellijke toepassing van de gewijzigde regel, zeker op vluchten die al geboekt waren voor de wijziging, komt neer op een eenzijdige wijziging van de overeenkomst.’ De consumenten­organisatie is ervan overtuigd dat de toepasselijke voorwaarden diegene zijn van het tijdstip van boeking. De consument moet ten volle geïnformeerd zijn over de essentiële ­onderdelen van die boeking. Test Aankoop ziet de bagage en de prijs als twee belangrijke onderdelen.

Tegelijk vreest het dat de reiziger die niet wil bijbetalen, op het vliegtuig geweigerd zal worden. En wie zal zijn reisje voor enkele euro’s laten schieten?