Dennis pakt leiderstrui in Vuelta, Campenaerts strandt op derde plek in proloog
Foto: Photo News

De Australiër Rohan Dennis heeft de proloog van de Vuelta gewonnen. Onze landgenoot Victor Campenaerts strandde op de derde plaats, op één seconde van Michal Kwiatkowski.

De hotseat van de tijdrit werd erg lang bezet door de Nederlander Dylan van Baarle van Team Sky, die uiteindelijk vijfde zou worden. De Nederlandse kampioen tegen de klok deed 9:59 over de acht kilometer in Malaga. De Gibralfaro, een klimmetje halverwege, was het breekpunt onderweg.

De eerste om onder de tijd van Van Baarle uit te komen, was niet de verwachte Jonathan Castroviejo, maar wel de Portugees Nelson Oliveira (Team Movistar). Hij deed drie seconden beter dan de toptijd, maar werd al snel weer afgelost door Michal Kwiatkowski. Met een tijd van 9:45, nog eens elf seconden sneller, trok de Pool snel het laken terug richting Team Sky.

Campenaerts één seconde trager dan Kwiatkowski

Victor Campenaerts was de eerste uitdager voor de toptijd van Kwiatkowski. Onderweg was hij enkele seconden trager dan de Pool, aan de finish na een furieuze spurt slechts één. Maar dan moest Rohan Dennis nog komen, en die deed zes seconden sneller dan Kwiatkowski. Goed voor de rode leiderstrui, die Dennis ook vorig jaar op dag 1 van de Vuelta om de schouders kreeg na winst voor BMC in de ploegentijdrit.

Van de klassementsrenners deed de Nederlander Wilco Kelderman het prima met een tiende plaats op 22 seconden van Dennis. Dylan Teuns (elfde) finishte in dezelfde tijd. Alejandro Valverde deed slechts twee seconden trager dan Kelderman, Nairo Quintana acht, net als Ilnur Zakarin. Simon Yates eindigde op zeven seconden van Kelderman.

Porte en Nibali verliezen tijd

Richie Porte en Vincenzo Nibali, allebei terug na een zware val in de Tour, keken na de acht kilometer tegen de klok al tegen een behoorlijk flinke schade aan. Nibali deed 18 seconden trager dan Kelderman, Porte 29. Thibaut Pinot verloor evenveel tijd als Nibali, Fabio Aru was slechts één seconde sneller dan zijn landgenoot.

Zondag kunnen de punchers hun hart ophalen in de tweede rit van de Vuelta. Die eindigt na 163 kilometer bovenop een bergje van derde categorie in Caminito del Rey.