Een brand in een hotel in de stad Harbin, in het noordoosten van China, heeft zaterdag aan minstens negentien mensen het leven gekost, zeker 18 anderen raakten gewond. In de stad zou zondag een internationale marathon plaatsvinden waar atleten van over heel de wereld aan deelnemen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag brak een brand uit in het Beilong Hot Spring Hotel, een hotel van vier verdiepingen in Harbin, in het uiterste noordoosten van China, niet ver van Rusland. Meer dan honderd brandweerlui en militairen deden er meer dan drie uur over om het vuur te blussen.

Zaterdagochtend werden al negentien dodelijke slachtoffers geteld. Er vielen ook zeker 18 gewonden.

Het is nog niet duidelijk wat de brand heeft veroorzaakt. De plaatselijke brandweer maakte wel bekend dat het vuur ontstond in de keuken op de tweede verdieping van het hotel, maar gaf geen verdere details.

Zondag zou de Harbin International Marathon plaatsvinden, die jaarlijks zo'n 30.000 deelnemers en evenveel supporters van over de hele wereld naar de stad lokt. Het hotel ligt vlakbij de aankomstlijn van de loopwedstrijd. Het is nog niet duidelijk of er zich deelnemers onder de slachtoffers bevinden en of de marathon nog zal doorgaan zoals gepland.