'Er is iets gebeurd op die kamer waardoor ze zijn gestorven'
Foto: AFP

Volgens de plaatselijke lijkschouwers zijn de Britse zestigers die onverwacht overleden zijn in een hotel in Egypte, gestorven aan de gevolgen van hartfalen, problemen met de bloedsomloop en ademnood. Volgens de dochter van het koppel gaat het wel degelijk om een verdacht overlijden.

John Cooper (69) en zijn vrouw Susan (63) waren op vakantie in Hurghada, aan de Rode Zee, in het Steigenberger Aqua Magic-hotel, toen ze plots overleden. Touroperator Thomas Cook evacueerde daarop uit voorzorg klanten uit het hotel, onder wie achttien Belgen, omdat de touroperator naar eigen zeggen informatie ontving over ‘een hoger aantal ziektegevallen’ in het hotel.

Volgens de lokale gouverneur daalde John Coopers bloeddruk plots sterk en functioneerde zijn hartspier niet meer. Hij zou overleden zijn als gevolg van ‘een plots falen van de hartspier en door ademnood’. Zijn vrouw Susan werd vijf uur later bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Ze kreeg nog hartmassage gedurende dertig minuten, maar haalde het niet. De vrouw zou gestorven zijn aan ‘het stoppen van de bloedsomloop en door ademnood’. ‘Niets wijst op een verdacht overlijden.’

Volgens Kelly Ormerod, de dochter van het koppel die op dezelfde plaats op vakantie was met haar drie kinderen, is de dood van haar ouders wel degelijk verdacht. ‘Ze gingen maandag in goede gezondheid slapen en stonden op met zware gezondheidsklachten. Ik denk niet dat er iemand op hun kamer geweest is, maar er moet daar iets gebeurd zijn waardoor ze ons werden afgenomen.’ De autoriteiten zouden de familie volgens Ormerod niet informeren en ze zouden het land niet mogen verlaten.

40 hotelgasten ziek?

De directeur van de keten die eigenaar is van het hotel, Sven Hirschler, zegt dat er geen abnormaal aantal zieken is onder de 1.600 klanten van het hotel. Volgens hem had Cooper de dag voor zijn dood al geklaagd over een lage bloeddruk en was hij behandeld door de dokter van het hotel.

De Britse Janette Rawlingson (43), die dinsdag aankwam in het hotel, verklaarde aan BBC dat personeel van Thomas Cook de gasten had verteld dat er stalen werden genomen in het restaurant en het zwembad. ‘Andere gasten zeggen dat er 40 mensen ziek zijn in het hotel en last hebben van braken en diarree’, aldus Rawlingson. ‘Je vraagt je dan toch af of er geen verband is met die overlijdens.’

Verschillende reisagenten zouden aan BBC verklaard hebben dat ze slechte ervaringen hadden met zieken in het Steigenberger Aqua Magic.