Kaart

Waar worden de meeste migranten opgepakt
die naar Groot-Brittannië willen?

Dit jaar pakte de politie al 6.431 keer illegale migranten op onderweg naar het VK (DS 18 augustus). Sommigen worden meermaals geklist. Zo gaf Vreemdelingenzaken 1.154 keer opnieuw bevel het grondgebied te verlaten aan migranten die al eerder tegen de lamp waren gelopen.

Maar waar worden de meeste van die migranten opgepakt, en door wie? Deze kaart streeft niet naar volledigheid, maar toont hoe ‘transmigranten’ steeds dieper in het binnenland proberen op een vrachtwagen te springen.

Kruibeke trok aan de alarmbel dat het dweilen met de kraan open is. Net als de burgemeester van Rotselaar, zaterdag in De Standaard: ‘Wij kunnen dit als gemeente niet alleen oplossen.’ Ook politiezones voorbij Ant­werpen en Leuven hebben er hun handen vol mee.

‘Sommige kleine politiezones hebben niet de capaciteit om veel migranten op te pakken’, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘Zij duiken daardoor misschien niet of minder sterk in deze statistieken op. Dat wil niet zeggen dat ze geen problemen hebben.’ Na de noodkreet van Kruibeke verduidelijkte het kabinet van Jambon aan de politiediensten nog eens wanneer het best wordt opgetreden. ‘We hebben nooit gezegd dat lokale zones op alle migranten moeten jagen’, zegt Van Raemdonck. ‘Alleen in geval van overlast. Samen met de federale politie kunnen lokale zones ook acties opzetten om nieuwe smokkelroutes te ontwrichten.’

‘De provinciale coördinatoren van de federale politie kregen de opdracht nog eens met de lokale korpschefs samen te zitten, zodat er geen ruis meer op de lijn zit.’