Trump wil Pompeo nog niet naar Noord-Korea sturen
Mike Pompeo Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd zijn voor volgende week geplande bezoek aan Noord-Korea te annuleren. Er is nog onvoldoende vooruitgang geboekt om Pompeo zelf te laten onderhandelen, klinkt het.

Donderdag nog kondigde Pompeo aan dat hij met de nieuwe speciale gezant voor Noord-Korea, Stephen Biegun, naar Noord-Korea zou reizen en er gesprekken zou voeren. Maar Trump trok vrijdag met een enkele twee een streep door dat plan. ‘Ik heb het gevoel dat we onvoldoende vooruitgang boeken rond de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland’, stelt Trump vrijdag op twitter.

Als een van de oorzaken voor de trage vooruitgang citeert de VS-president de afgenomen hulp uit China. Als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten zou de bereidheid van Peking om druk uit te oefenen op Pyongyang zijn geslonken.

Pompeo kijkt er alvast naar uit ‘in de nabije toekomst’ opnieuw naar Noord-Korea te reizen. Hij bezocht het land al drie keer, waarvan één keer na de ontmoeting tussen Trump en Kim begin deze zomer in Singapore. Wanneer dat vierde bezoek doorgaat staat nog niet vast. ‘Waarschijnlijk wanneer de handelsrelaties met China hersteld zijn’, aldus president Trump.

Trump maakte nog zijn warmste groeten over aan de Noord-Koreaanse leider en ziet er naar uit Kim binnenkort te ontmoeten.