Apple en co. roepen Trump alweer op het matje
Tim Cook, de ceo van het techbedrijf Apple. Foto: AP

In een open brief klagen grote Amerikaanse techbedrijven het verstrengde visumbeleid aan. Steeds minder hoogopgeleide buitenlanders mogen werken in Amerika, en er worden steeds meer buitenlanders na jaren dienst abrupt terug naar huis gestuurd.

Bijna zestig Amerikaanse ceo’s reageren op de groeiende verblijfsonzekerheid van hun buitenlandse werknemers. ‘Een veranderlijk immigratiebeleid is oneerlijk en ontmoedigt getalenteerde en zeer competente mensen om carrièremogelijkheden na te jagen in de Verenigde Staten’, schreven de ceo’s van verschillende computerfabrikanten zoals Apple, IBM en HP.

Hun angst om hun buitenlandse werknemers te verliezen, blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onafhankelijke onderzoeksbureau National Foundation of American Policy gegrond. In de laatste drie maanden van het vorige jaar werd 41 procent minder visumaanvragen van hoogopgeleide buitenlanders goedgekeurd dan in de drie maanden daarvoor.

‘Dat veroorzaakt veel angst bij duizenden van onze werknemers en het dreigt de bedrijfsactiviteit van onze bedrijven te verstoren’, schreven de ceo’s. Trump scoorde dankzij zijn beschermende economische politiek tot nu toe relatief goed bij de Amerikaanse bedrijfsleiders. Toch klagen grote techbedrijven zoals Apple dat het huidige migratiebeleid zowel de economische groei als het Amerikaanse concurrentievermogen ondermijnt.

Onzekerheid rond werkvisum

‘Bedrijven weten nu niet of een aanvraag voor een werkvisum dat vorige maand werd goedgekeurd, wordt goedgekeurd wanneer het bedrijf dezelfde aanvraag indient om de status van de werknemer uit te breiden’, schreven de ceo’s.

Vorig jaar besloot de Amerikaanse president het beleid voor de hoogopgeleide buitenlanders in Amerika aan te pakken. ‘Buy American, hire American’, zo klinkt de slogan van zijn beleidsswitch. De buitenlanders die ervan droomden om via het werkvisum op langere termijn aanspraak te maken op het Amerikaanse burgerschap, zijn eraan voor de moeite.

Sinds de koersverandering daalt het aantal hoogopgeleide buitenlandse werknemers aanzienlijk. Veel buitenlandse hoogopgeleiden die naar Amerika willen, worden geweigerd, en de verlenging van het werkvisum is zelfs niet langer een vanzelfsprekendheid. Om de nieuwe koers wat meer kracht bij te zetten, maakte de Amerikaanse president vorige maand de deportatie van buitenlandse werknemers, die hun werkvisum niet meer kunnen verlengen, mogelijk.

‘Weinigen zullen hun gezin verhuizen en zich vestigen in een nieuw land als de regering op elk moment en zonder waarschuwing hun vertrek kan eisen, vaak zonder uitleg’, schrijven de bedrijfsleiders in de open brief. ‘Als de vacaturecijfers historisch hoog zijn, is dat niet het moment om de toegang tot talent in te perken.’

Techbedrijven stonden al eerder op de barricade

Het protest vanuit de techwereld is niet nieuw. Toen Trump eind januari vorig jaar de toegang tot de Verenigde Staten verbood voor zeven verschillende moslimlanden (Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië, en Jemen) reageerden ook veel computerbedrijven verbijsterd.

Zo vond de ceo van Microsoft dat de Verenigde Staten met zijn inreisverbod een grote stap terugzetten. ‘Er zijn effectievere manieren om de openbare veiligheid te beschermen zonder zo veel bijkomende schade te veroorzaken aan de reputatie en de waarden van het land.’

Ook toen had Tim Cook, Apple’s ceo, een antwoord klaar voor de president. Nadat hij zijn ongenoegen had geuit aan enkele ambtenaren van het Witte Huis, stuurde Cook een mail uit naar zijn medewerkers. ‘Apple gelooft sterk in het belang van immigratie - zowel voor ons bedrijf als voor de toekomst van ons land. Apple zou niet bestaan zonder immigratie, laat staan groeien en innoveren.’