Russische trollen tweeten ook over vaccinaties
Foto: Hollandse Hoogte / David Rozing

Russische trollen en bots hebben valse informatie op Twitter verspreid over vaccinaties voor en tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat stelt een nieuwe studie.

De Russische trollen, dezelfde die ook de Amerikaanse verkiezingen probeerden te manipuleren, tweetten content die zowel voor als tegen vaccinaties pleitte. Ze bespeelden beide kanten, stellen de onderzoekers van de George Washington University.

‘Deze trollen lijken vaccinaties te gebruiken om verdeeldheid te zaaien in de Amerikaanse samenleving’, zegt professor Mark Dredze. ‘Door beide kanten te bespelen, doen ze het publieke vertrouwen in vaccinaties afbrokkelen, waardoor ze ons allemaal blootstellen aan het risico van besmettelijke ziekten. Virussen respecteren de landsgrenzen niet.’

De studie is gepubliceerd in de American Journal of Public Health en komt op een moment dat Europa een recordaantal mensen telt die de voorbije maanden de mazelen hebben gekregen. De toename wordt toegeschreven aan een daling van de vaccinatiegraad.

‘De overgrote meerderheid van de Amerikanen geloven dat vaccinaties veilig en efficiënt zijn, maar Twitter geeft de indruk dat er veel discussies over zijn’, zegt onderzoeker David Broniatowski.