Belg in Vogezen verward met gezochte moordverdachte
Het basiskamp van bushcrafters in de Vogezen. Foto: BELGAIMAGE

Agenten in de Vogezen hebben een Belg gecontroleerd van wie ze dachten dat hij de Nederlandse moordverdachte Jos B. was.

Twee Amsterdamse politieagenten op vakantie zagen de Belg aan voor de 55-jarige Jos B., de verdachte in de moord op Nicky Verstappen. Ze fotografeerden en filmden hem toen hij de straat overstak. De agenten waarschuwden direct de collega’s in Nederland. Na het zien van de beelden schakelden die de Franse gendarmerie in.

Binnen een half uur was de man opgespoord. Het bleek niet om Jos B. te gaan, de Belg vertoonde wel enige gelijkenis.

Bij de politie zijn inmiddels honderden tips binnengekomen over B. en diens verblijfplaats. Sinds april ontbreekt elk spoor van de verdachte.

Dankzij uitgebreid DNA-onderzoek kwam er een doorbraak in de 20 jaar oude moordzaak van Nicky Verstappen, toen 11 jaar oud. Er is een 100 procent match tussen het DNA van Jos B., een 55-jarige inwoner van Simpelveld, een dorp vlak bij Brunssum, en de sporen op de broek van Nicky.

Waarschijnlijk besefte B. dat hij tegen de lamp zou lopen en is hij daarom gevlucht. B. is een zogenaamde bushcrafter. Hij begeleidt survivaltochten in de natuur. Daarvoor trekt hij ook geregeld naar de Franse Vogezen, waar hij bestuurslid is van een basiskamp voor bushcrafters.