Stevige wind, hevige regenval en overstromingen kondigen de komst van orkaan Lane aan op Hawaï.

Hoewel de storm intussen is afgezwakt tot een categorie drie, blijft de situatie volgens de National Weather Service ‘gevaarlijk’. ‘De komende 48 uur zal Lane volgens de voorspellingen nog verzwakken, maar ze blijft een orkaan als ze dichter bij de eilanden komt’, zegt de weerdienst.

Vooral op de oostelijke kant van het Big Island is veel regen gevallen. Op sommige plaatsen zijn wegen afgesloten als gevolg van aardverschuivingen. Op sociale media is te zien hoe sommige plaatsen overstroomd zijn.

Toeristen wordt aangeraden om weg te blijven van de Seven Sacred Pools. De watervallen zijn een populaire trekpleister op het eiland Maui.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op het eiland Hawaï de noodtoestand uitgeroepen voor de komst van orkaan Lane. Daarmee komt er federaal geld vrij om de doortocht voor te bereiden.

Orkanen zijn vrij uitzonderlijk in de regio. Om de vier jaar passeert een storm die krachtig genoeg is om een naam te krijgen binnen de honderd kilometer van de eilanden. Bij de orkaan Iniki, een categorie 4, vielen in 1992 zes doden. Meer dan 14.000 huizen raakten beschadigd. Dat is de krachtigste orkaan die Hawaï tot nu toe heeft getroffen.