Al 8.000 Amerikanen willen geld zien na gebruik Roundup
Foto: REUTERS

Tegen Monsanto, de producent van de bekende onkruidverdelger Roundup, zijn in de VS al zo’n 8.000 claims ingediend. De indieners vinden dat ze te weinig zijn gewaarschuwd voor de gevaren van het middel, en eisen daarom een compensatie.

Dat heeft topman Werner Baumann van Monsanto-eigenaar Bayer meegedeeld. Die cijfers dateren echter van juli. Dat is nog voordat een rechtbank in California Monsanto begin augustus veroordeelde om 289 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan een tuinman die Roundup had gebruikt en leed aan een terminale kanker. Hij houdt er rekening mee dat er tot 10.400 klachten tegen het bedrijf worden ingediend.

Bayer blijft het product Roundup verdedigen en zegt dat tal van wetenschappelijke studies aantonen dat het product niet schadelijk is. De chemiereus hoopt dat een rechter in beroep de uitspraak vernietigt. ‘Het aantal klachten is geen maatstaf voor hoe gefundeerd die klachten zijn’, zei Bauman tijdens een gesprek met financiële analisten.

Monsanto wordt overgenomen door het Duitse Bayer (voor 54 miljard euro). De uitspraak van de rechter in Californië heeft het aandeel van Bayer op de beurs met meer dan 10 procent doen kelderen. Beleggers vrezen dat schadevergoedingen de waarde van het bedrijf doen afnemen.