EU maakt geld vrij om Iran-deal alsnog te redden
Federica Mogherini Foto: AP

De Europese Commissie trekt 18 miljoen euro uit om projecten te steunen die de economische en sociale ontwikkeling van Iran ten goede moeten komen. Het initiatief past in de inspanningen om het nucleaire akkoord met Iran te redden nu de Verenigde Staten nieuwe sancties hebben opgelegd.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump zijn land uit het akkoord teruggetrokken heeft, heeft de EU zich vastberaden getoond het drie jaar oude akkoord te redden. Dat toonde hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini donderdag nog eens aan.

‘Dit nieuwe pakket zal de economische en sectorale relaties verbeteren op terreinen die van rechtstreeks belang zijn voor onze burgers’, verklaarde ze naar aanleiding van het nieuwe hulppakket.

De 18 miljoen euro maakt deel uit van een breder pakket van 50 miljoen. Acht miljoen euro gaat naar veelbelovende Iraanse kmo’s, nog eens 8 miljoen euro is voor groene initiatieven bestemd en 2 miljoen euro zal worden aangewend in de strijd tegen drugs.