Zuid-Afrika verontwaardigd over inmenging Trump
Zuid-Afrikaans president Cyril Ramaphosa verdeigt de herverdeling van de landbouwgrond. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich met een tweet gemengd in het debat over de omstreden landhervorming in Zuid-Afrika. Hij heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken opgedragen ‘de grootschalige moordpartijen op boeren’ te onderzoeken. Maar volgens Zuid-Afrika is Trump niet goed op de hoogte van de zaak.

Kort voor het versturen van de tweet zond Trumps favoriete zender Fox News een reportage over de onteigening van blanke boeren in Zuid-Afrika uit. Moderator Tucker Carlson beschuldigde de overwegend zwarte Zuid-Afrikaanse regering land te stelen van blanken omwille van hun huidskleur, en verweet de Amerikaanse regering daar niet tegen op te treden.

De tweet van Trump lokte in Zuid-Afrika woede en verontwaardiging uit. De regering heeft de Amerikaanse ambassade in Pretoria al om uitleg gevraagd, zei een woordvoerster van staatshoofd Cyril Ramaphosa aan de Zuid-Afrikaanse media.

Op haar officiële Twitter-account wees de regering de uitspraken van Trump krachtig van de hand. Die zijn een poging om het land te verdelen, klinkt het.

Gevolg van apartheid

In Zuid-Afrika vormen blanken ongeveer 10 procent van de bevolking, maar nauwelijks een kwarteeuw na het einde van het racistische Apartheidsregime is nog steeds zo’n 72 procent van de voor landbouw gebruikte gronden in hun handen. Landbezit was voor zwarten tijdens de Apartheid erg beperkt.

Regeringspartij ANC had onlangs plannen aangekondigd voor een controversiële grondwetswijziging, die onteigeningen van privé-landbouwgronden ook zonder schadeloosstelling zou mogelijk maken. President Cyril Ramaphosa verdedigde het voornemen donderdag nog in het parlement.

Moorden

Dat er de voorbije jaren veel blanke boeren zijn omgebracht wordt niet betwist. Het is wel genuanceerder dan Trump doet uitschijnen. De meeste slachtoffers van geweld in het land zijn zwart. De nationale statistieken tonen gemiddeld 34,1 moorden per 100.000 inwoners voor de periode 2016/17.