Morgen zijn we er weer met juister weer, dankzij nieuwe satelliet
De lancering van de nieuwe weersatelliet, de Aeolus. Foto: EPA-EFE

Er is een hypermoderne weersatelliet de ruimte in gestuurd die tot nauwkeuriger voorspellingen zou moeten leiden. Gaan onze weermannen betere tijden tegemoet?

In Kourou, Frans-Guyana, werd woensdagnacht de Aeolus gelanceerd. Vanaf een hoogte van 320 km zal de satelliet de snelheid berekenen van de wind. Dat levert belangrijke gegevens op om weersvoorspellingen te maken.

Als we hier in België willen weten hoe het weer er de volgende dagen zal uitzien, dan moeten we de windstromen kennen in een groot gebied rondom ons. Hoe groter het gebied is waarover we gegevens hebben, hoe makkelijker het is om weersvoorspellingen te doen voor de lange termijn.

‘Aeolus is het enige instrument dat de windstromen over heel de aarde waarneemt. De satelliet beweegt zicht voortdurend tegen dezelfde snelheid op dezelfde baan rond de aarde. Dat we direct resultaat binnenkrijgen van de windstromen over de hele wereld is een grote evolutie’, zegt Steven Dewitte van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).

De satelliet stuurt ultraviolette lichtstralen naar de aarde. Het licht van die stralen wordt weerkaatst door aerosolen, kleine druppeltjes water in de lucht die mist en wolken vormen. Het weerkaatste licht wordt op zijn beurt opgevangen door een telescoop, waarna een computer de toegestuurde gegevens analyseert. Via die gegevens maakt het computersysteem een kaart van de windstromen over de hele wereld.

Wordt het werk van onze weerman gemakkelijker?

Die resultaten van de meting van de satelliet krijgen onze weermannen binnen, maar daarnaast moeten ze nog met veel andere factoren rekening houden. ‘Weermannen raadplegen verschillende waarnemingen. De windwaarneming is er daar een van. En die zijn nu accurater geworden. Maar dat zal de job van onze weermannen niet fundamenteel veranderen’, vertelt Dewitte.

Daarbovenop gaat het om een pilootproject waarvan we niet met zekerheid kunnen zeggen dat de resultaten zo goed zullen zijn als verwacht, zegt Dewitte. ‘De techniek is zeer geavanceerd, dus het is mogelijk dat er technische problemen ontstaan waardoor de resultaten kunnen tegenvallen.’

De satelliet zal drie tot vier jaar in de lucht hangen. Daarna zal het van de resultaten afhangen wat ermee gebeurt. De satelliet zou daarna in handen van de Europese Unie kunnen terechtkomen. Maar grootmachten als Amerika of China zouden evengoed ook geïnteresseerd kunnen zijn.