British Airways en Air France zetten volgende maand vluchten naar Iran stop
Foto: AP

De luchtvaartmaatschappijen British Airways en Air France voeren vanaf volgende maand geen vluchten meer uit naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Aangenomen wordt dat de verbindingen sneuvelen als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

De laatste British Airways-vlucht tussen Londen en Teheran vindt op zaterdag 22 september plaats. De Britse luchtvaartmaatschappij stelt in een mededeling dat de verbinding ‘niet commercieel haalbaar’ is. Maar aangenomen wordt dat de vlucht sneuvelt als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Iran. De Iraanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk zegt op Twitter het besluit van British Airways te betreuren.

Washington trok zich in mei unilateraal terug uit de nucleaire deal die in 2015 met Teheran werd gesloten. Op 6 augustus lanceerden de Amerikanen een eerste reeks nieuwe sancties tegen Iran. Bedrijven kregen 90 tot 180 dagen om zich uit Iran terug te trekken.

De Europese landen willen de nucleaire deal wel nog overeind houden. Maar uit vrees voor Amerikaanse sancties, hebben heel wat bedrijven beslist om het land toch te verlaten.

In juli had de Nederlandse luchtvaartmaatschappij al aangekondigd vanaf 24 september te stoppen met haar rechtstreekse vluchten naar Teheran. Ook KLM haalde toen 'commerciële redenen' aan.