Tien mensensmokkelaars opgepakt tijdens grootscheepse politieactie langs E40
Foto: Belga

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn tien mensensmokkelaars opgepakt bij een grootscheepse politieactie op en rond de parking langs de E40 in Wetteren. Het was het sluitstuk van een intensief onderzoek naar een bende mensensmokkelaars.

Na tussenkomst van de Speciale Eenheden van de federale politie, een grondige controle door lokale en federale politie op de parking van Wetteren, en een reeks huiszoekingen in het Antwerpse en Mechelen, konden er in totaal tien bendeleden opgepakt worden. De bendeleden, hoofdzakelijk afkomstig uit zwart Afrika en verblijvend in het Antwerpse en Mechelen, gebruikten de E40-autosnelwegparking van Wetteren om de migranten, voornamelijk uit de Brusselse regio, te smokkelen. Dat meldt de federale poltie in een persbericht.

Er werden bij de actie ook 27 migranten aangetroffen die door de bende gesmokkeld werden. De slachtoffers zijn zowel mannen als vrouwen en kinderen tot baby’s. De meesten van hen zijn afkomstig van Eritrea, Soedan en Ethiopië.

Mensensmokkel langs de E40

België is een doorgangsland voor migranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Vrachtwagens worden hierbij vaak gebruikt als transportmiddel, al dan niet met medeweten van de bestuurder. Ook in Oost-Vlaanderen worden autosnelwegparkings gebruikt door mensensmokkelaars die hun klanten op vrachtwagens zetten.

Naar aanleiding van een aanhoudende en hardnekkige mensensmokkelproblematiek vanaf de E40-autosnelwegparking van Wetteren en de daarbij veroorzaakte overlast, startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen in opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen een onderzoek. Uit een eerste onderzoek bleek dat een bende voornamelijk migranten uit Eritrea smokkelt.

Clandestien pand

Gezien de ernst van de problematiek schakelde het parket van Oost-Vlaanderen de onderzoeksrechter van  Dendermonde in, met als doel de organisatie achter de mensensmokkel bloot te leggen. Na intensief onderzoek, kon de organisatie in beeld worden gebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat de bende ook gebruikmaakte van een clandestien pand in Kwatrecht, waar de migranten werden ondergebracht in afwachting van de tocht naar de parking. Tevens zorgden deze migranten voor overlast op de weg naar en in de omgeving van de parking.

Oppakken van de bende

In de nacht van dinsdag op woensdag werd er een grootscheepse actie op het getouw gezet om de verdachten te kunnen oppakken tijdens de uitvoering van hun smokkelactiviteiten.

Bij die actie was het de bedoeling zowel de bendeleden alsook de migranten op te pakken, waarvoor de verschillende politiediensten hun krachten moesten bundelen. Eerst werden de smokkelaars door de Speciale Eenheden van de Federale Politie gearresteerd; ter plaatse werden er vijf opgepakt. Vervolgens voerden de lokale en federale politie samen een grondige controle uit op de parking en omgeving te Wetteren (‘Transpark’-actie) waarbij 23 migranten werden aangetroffen in vrachtwagens en drie in het clandestiene pand.

Daarnaast vonden er vier huiszoekingen plaats in het Antwerpse en Mechelen, waarbij nog eens vijf verdachten van mensensmokkel werden opgepakt. Bij een huiszoeking in Antwerpen werd ook een migrant aangetroffen.