18 maanden cel na klagen over luide moskee
De 44-jarige vrouw barstte in tranen uit toen het vonnis werd voorgelezen. Foto: AP

Een vrouw is dinsdag in Indonesië veroordeeld tot achttien maanden cel voor godslastering nadat zij had geklaagd over geluidsoverlast door een moskee. Lokale moslimorganisaties hebben kritiek op het vonnis.

De 44-jarige vrouw ondervond regelmatig geluidsoverlast door de azan, de traditionele oproep waarmee moslims tot bidden aangemaand worden. De vrouw, die zelf boeddhist is, had de leidinggevenden van de moskee daarom meermaals gevraagd die oproep niet zo luid af te spelen.

De vrouw werd daarop echter aangeklaagd voor godslastering en door een rechtbank in de provincie Noord-Sumatra veroordeeld tot 18 maanden cel. Lokale moslimorganisaties zijn echter niet te spreken over die veroordeling. ‘Ik zie niet in hoe een klacht over een te luide azan blasfemie zou kunnen zijn of een uitdrukking van haat of vijandigheid jegens een religieuze groepering’, zegt de Indonesische islamgeleerde en jurist Robikin Emhas tegen The Guardian.

Amnesty International noemt de veroordeling van de vrouw ‘bespottelijk’. Critici zeggen al langer dat Indonesië zijn controversiële blasfemiewetgeving misbruikt om etnische en religieuze minderheden aan te vallen.

De advocaat van de 44-jarige Indonesische vrouw heeft intussen bekendgemaakt hoger beroep te zullen aantekenen tegen de gevangenisstraf.