Ryanair bereikt akkoord met Ierse pilotenbond
Foto: EPA-EFE

Ryanair heeft na maanden onderhandelen voor het eerst afspraken gemaakt met een pilotenvakbond over de arbeidsomstandigheden.

Ryanair en de Ierse vakbond Fórsa kwamen tot het akkoord na gesprekken die 22 uur duurden. De piloten moeten zich nu nog uitspreken over het akkoord. Wat ze precies hebben afgesproken, is nog niet bekendgemaakt.

Het conflict tussen Ryanair en zijn personeel heeft deze zomer al tot meerdere grote stakingen geleid in verschillende landen. Zo staakten vrijdag 10 augustus piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers.

Aanvankelijk erkende de luchtvaartmaatschappij de bonden niet. Maar om stakingen te voorkomen, is het bedrijf toch gaan onderhandelen.

Geen effect in België

In ons land is de bediendenbond LBC-NVK niet onder de indruk van het Ierse akkoord. Het heeft volgens de vakbond geen effect op de actiebereidheid.

‘In dit Ierse akkoord gaat het enkel over de piloten die in Ierland gestationeerd zijn’, aldus vakbondssecretaris Hans Elsen in een persbericht. ‘Zolang er geen akkoord is dat ook rekening houdt met het cabinepersoneel én ook geldt voor al het Ryanair-personeel in België, zal het conflict blijven aanhouden.’

De vakbond eist onder meer dat de piloten en het cabinepersoneel kunnen terugvallen op het Belgische arbeidsrecht, in plaats van onder het Ierse, zoals nu het geval is.

Het financieel agentschap Bloomberg merkt op dat een regeling in Ierland een oplossing kan versnellen voor het sociaal conflict bij de luchtvaartmaatschappij elders in Europa.