Macron zoekt nieuw elan na affaire-Benalla
Foto: REUTERS

Met de bijeenkomst van de ministerraad is Emmanuel Macron woensdag zijn tweede jaar als president van Frankrijk ingegaan. De opdracht lijkt duidelijk: het besmette blazoen oppoetsen.

De voorbije twee weken zocht Macron met zijn vrouw Brigitte de beslotenheid op van het Fort van Brégançon, het officiële onderkomen van Franse presidenten aan de Middellandse Zee. Maar nu hij terug in Parijs is, heeft Macron de vakantiesfeer helemaal van zich afgeschud.

Op de eerste ministerraad van het nieuwe politieke jaar vergaderde het Franse staatshoofd met zijn ministers meteen over onder meer aanpassingen aan de arbeidswetgeving, de pijnlijke herstructurering van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en belastinghervormingen. Ook nog op de agenda van Macron: het begrotingstekort onder controle krijgen en het pensioenstelsel en de gezondheidszorg betaalbaar houden.

‘De president is van plan alle moeilijke knopen door te hakken die nodig zijn om de begrotingsverplichtingen na te komen’, zei zijn woordvoerder woensdag tegen persbureau Reuters. ‘Een begroting is meer dan een verzameling cijfertjes, ze vereist een strategie en het maken van moeilijke, politieke keuzes.’

Affaire-Benalla

De begrotingsoefening tot een goed einde brengen, het wordt zonder meer een zware uitdaging voor de Franse president. De vele stakingen van de voorbije maanden hebben er namelijk voor gezorgd dat de economie van het land aan het sputteren is gegaan, zo blijkt uit officiële data die in juli werden vrijgeven. Bedroeg de economische groei vorig jaar nog 2,2 procent, dan is dat nu nog slechts 1,8 procent. De begroting stevent mede daardoor af op een tekort van 2,3 procent, een van de grootste binnen de eurozone.

Maar Macron kiest niet alleen de vlucht vooruit om zijn begroting te redden. Hij is er net zozeer op gebrand de hele affaire-Benalla achter zich te laten. In juli werd bekend dat zijn persoonlijke veiligheidsadviseur, Alexandre Benalla, zich tijdens een betoging op 1 mei had voorgedaan als politieagent en betogers hardhandig had aangepakt. Macron hield hierover wekenlang de lippen stijf op elkaar. Intussen kondigde hij al wel een hervorming van de veiligheidsdiensten op het Élysée aan.

Bakken kritiek

De affaire kwam hem op bakken kritiek te staan. Volgens een opiniepeiling die in juli werd afgenomen, geniet de president nog maar de steun van een derde van de Fransen. Linkse oppositiepartijen blijven intussen maar herhalen dat Macron vooral een president van de rijken is. ‘We zijn nog niet klaar met het onttronen van Franse vorsten’, tweette het extreemlinkse parlementslid Jean-Luc Melenchon.

‘Het is onmogelijk rijkdom te herverdelen als je die op de eerste plaats niet creëert’, zei Macron daar vlak voor zijn zomervakantie nog over. Maar niet alleen de herverdeling van de rijkdom en het begrotingsevenwicht staan dus op het spel. Slaagt Macron er niet in de beloofde hervormingen op de rails te krijgen, dan dreigen zijn imago nog meer averij op te lopen en zijn populariteitscijfers verder weg te zakken.