China slaat terug met importheffing op Amerikaanse producten
Foto: EPA-EFE

De Verenigde Staten voerden gisteren nieuwe invoerheffingen in op Chinese producten. Peking slaat onmiddellijk terug met tegenmaatregelen. Dat terwijl de twee landen deze week in Washington overleggen over hun handelsconflict.

Washington heeft gisteren nieuwe invoerheffingen van 25 procent opgelegd voor Chinese goederen ter waarde van 16 miljard dollar. Het gaat onder meer om elektrische machines, chemische producten, motorfietsen en landbouwmateriaal.

China reageerde onmiddellijk met heffingen voor dezelfde waarde op een aantal Amerikaanse producten, waaronder kolen, medische instrumenten, auto’s en bussen. Het land meende ‘gedwongen te zijn’ om ‘de nodige represailles’ te treffen. Bovendien wil het Chinese ministerie van Handel een klacht indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), omdat de Amerikaanse heffingen de regels van de WTO zouden schenden.

‘Oneerlijke handelspraktijken’

De eerste ronde invoertaksen werd in juli van kracht, met heffingen op zo’n 34 miljard dollar aan goederen. De regering-Trump voerde de maatregelen in om het Aziatische land te straffen voor zijn ‘oneerlijke handelspraktijken’. Zowel China als de Verenigde Staten hebben elkaar inmiddels tarieven opgelegd ter waarde van 50 miljard dollar.

Bovendien maakte de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging in juli bekend dat het een lijst had opgesteld van 200 miljard dollar aan Chinese producten waarop ze bijkomende invoerrechten dreigen te heffen vanaf september. Peking zei toen dat het zou reageren met heffingen ter waarde van 60 miljard dollar. Het land kan de maatregel namelijk niet evenaren, omdat de Verenigde Staten veel meer goederen uit China importeren dan naar China exporteren.

Trump verwacht er niets van

Voor de eerste keer sinds juni spreken vertegenwoordigers van beide landen deze week af in Washington voor nieuwe handelsbesprekingen. Peking hoopt op ‘een goede uitkomst’, maar de Amerikaanse president Donald Trump liet deze week aan Reuters weten dat hij ‘niet veel verwacht’ van de onderhandelingen.