DONALD TRUMP

Wie zijn
‘all the president’s crooks’?

23 augustus 2018Karin De Ruyter

De rechtszaken rond Cohen en Manafort tonen ook aan dat president Trump zich heeft laten omringen door weinig betrouwbare figuren. Nu zijn er al vijf van zijn vroegere nauwe medewerkers strafrechtelijk veroordeeld. De Amerikaanse pers omschrijft ze inmiddels als ‘All the president’s crooks’, verwijzend naar ‘All the president’s men’, de film over het Watergate-schandaal. Wie zijn ze precies? Een overzicht.

 

Paul Manafort (69)

Manafort was in 2016 enkele maanden campagneleider van Donald Trump. Hij werd in oktober 2017 aangeklaagd wegens belastingfraude en oplichting. De beschuldigingen hadden betrekking op zijn activiteiten in Oekraïne. Dinsdag werd hij schuldig bevonden op acht van de tien aanklachten. Over de tien andere raakte de jury het niet eens.

Michael Cohen (51)

Cohen was advocaat, vertrouweling en ‘pitbull’ van Trump. Hij zei ooit dat hij ‘een kogel zou willen opvangen’ voor de president. Cohen werd beschuldigd van fraude en inbreuken in verband met campagnefinanciering. Hij bekende schuld op acht aanklachten. In zijn getuigenis beschuldigde hij Trump impliciet van medeplichtigheid aan sommige misdrijven.

Rick Gates (46)

Gates begon als zakenrelatie van Manafort te werken voor Trumps campagne en werd na de verkiezingen voorzitter van diens inauguratiecomité. Hij werd samen met Manafort aangeklaagd, maar verklaarde later dat hij bereid was om schuld te bekennen en mee te werken aan het onderzoek van Mueller. Hij getuigde ­tegen Manafort.

George Papadopoulos (31)

Papadopoulos werkte als adviseur Buitenlandse Zaken mee aan Trumps campagne. Hij werd beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen aan de FBI over contacten met de Russische regering en pleitte schuldig. Hij was de eerste (ex-)medewerker van Trump die een schikking trof met Robert Mueller.

Michael Flynn (59)

Luitenant-generaal met rust. Flynn was 24 dagen lang ­Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump na diens inauguratie, maar moest opstappen toen bleek dat hij tegen vicepresident Mike Pence gelogen had over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Werkt mee aan het onderzoek van Mueller, na een schikking.