Australische premier vecht tegen politieke machtsgreep
De Australische premier Malcolm Turnbull. Foto: REUTERS

Door een interne machtsstrijd hangt de Australische regering in de touwen. De positie van de Australische premier Malcolm Turnbull wankelt.

De Australische premier lijkt op weg te zijn naar de uitgang. De reden is een zware machtsstrijd binnen de regerende Liberal Party. Verschillende partijgenoten willen Turnbull weg als partijleider.

De 63-jarige regeringsleider overleefde dinsdag nog vrij nipt een interne stemming over het voorzitterschap van de conservatieve partij. In Australië is de voorzitter van de grootste partij meteen ook de premier.

Maar de kopzorgen van de premier zijn nog niet voorbij. Zijn grootste rivaal, Peter Dutton, stapte na de stemming op als minister van Binnenlandse Zaken. In totaal hebben minstens dertien ministers hun ontslag ingediend. De verdeeldheid blijft dus erg groot.

Turnbull heeft gezegd dat hij bereid is om zijn leiderschap op te geven als zijn rivalen genoeg steun krijgen voor een nieuwe interne stemming. De deadline daarvoor is vrijdagmiddag. Indien een meerderheid zijn positie als partijleider in vraag stelt, zal hij geen gooi meer doen naar het leiderschap. Vrijdag kan het dus over and out zijn voor Turnbull.

Dutton heeft zich in dat geval echter nog niet van het voorzitterschap en het bijbehorende premierschap verzekerd. Huidig minister van Begroting Scott Morrison, wel nog trouw aan Turnbull, wierp zich donderdag eveneens op als vervanger van de premier, net zoals de buitenlandminister Julie Bischop.

De meerderheid heeft intussen een zitting van het parlement geschorst tot 10 september in een poging de crisis af te wenden.

Sinds 2007 heeft geen enkele Australische premier een volledige legislatuur uitgezeten. Drie premiers zijn door partijgenoten naar de uitgang geleid.