'Britten in EU kunnen toegang tot bankrekening verliezen bij akkoordloze Brexit'
De Britse Brexit-minister Dominic Raab. Foto: EPA-EFE

De Britse regering waarschuwde donderdag haar burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen van een akkoordloze Brexit. Toch zegt ze er blijvend vertrouwen in te hebben dat Brussel en Londen wel degelijk tot een akkoord zullen komen.

De Brexit-onderhandelingen verlopen moeizaam en de mogelijkheid bestaat dat er voor maart volgend jaar, wanneer de Brexit een feit moet zijn, helemaal geen akkoord wordt gevonden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Wat dan?

De EU publiceerde eerder al plannen voor dat scenario, donderdagmiddag zette de Britse Brexit-minister Dominic Raab een deel van de plannen van het Verenigd Koninkrijk uiteen. Hij kondigde onder meer aan dat Britten in dat geval geconfronteerd kunnen worden met hogere bankkosten en langere verwerkingstijden wanneer ze aankopen doen in de Europese Unie, en dat Britten die in de EU wonen zelfs de toegang tot hun bankrekening zouden kunnen verliezen.

Britse burgers in de EU zullen daarnaast wellicht geen leningen meer kunnen aangaan of verzekeringen kunnen afsluiten. Bedrijven krijgen daarnaast de duidelijke waarschuwing dat het vrije verkeer van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU tot stilstand kan komen, en er weer tolmuren kunnen opgetrokken worden.

'Impact zo klein mogelijk maken'

Het staat allemaal in een eerste serie van 'technische notities' die de Britse regering donderdag naar buiten bracht. De komende weken moeten nog veel meer van die notities worden gepubliceerd. Ze gaan over verschillende sectoren waar de Brexit een impact op zal hebben en moeten de impact van een no deal zo klein mogelijk maken.

‘Ik blijf ervan overtuigd dat een goed akkoord in zicht is, en dat blijft onze prioriteit’, zo zei Raab tijdens zijn presentatie. ‘Maar we moeten klaar zijn voor het alternatief.’

'Europeanen mogen blijven'

Nog volgens Raab zullen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen gewoon in het land kunnen blijven bij een no deal. Ook de wetgeving rond bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden zal gewoon van kracht blijven. Wel zal het Verenigd Koninkrijk volgens de minister in sommige gevallen ‘unilaterale stappen’ zetten om de continuïteit te verzekeren, ongeacht wat de EU doet.

Economen vrezen dat een akkoordloze Brexit de Britse economie zal pijn doen, aangezien de handel met de EU dan onderworpen wordt aan tarieven. Oppositiepartij Labour noemt een Brexit zonder akkoord catastrofaal. ‘Als de publicatie van deze documenten gewoon een poging is om de ernstige gevolgen van een no deal te maskeren als aanvaardbaar, dan is de hele oefening zinloos’, zegt woordvoerder Keir Starmer.