Kinderen mogen ontschepen van boot Italiaanse kustwacht
Migranten aan boord van de Diciotti Foto: EPA-EFE
Enkel de kinderen aan boord van de Diciotti, het schip van de Italiaanse kustwacht dat aangemeerd ligt in de haven van het Siciliaanse Catania, mogen het schip verlaten. Dat zegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini woensdagavond.

'Italië is een land met een groot hart, dus zij mogen er af', aldus Salvini. Maar voor de anderen is er geen oplossing mogelijk. 'Zij mogen het land niet illegaal betreden', aldus de Italiaanse minister in een video op Facebook Live.

Het schip van de Italiaanse kustwacht pikte donderdag 177 migranten op in Maltese wateren. Sindsdien ruziën Malta en Italië over wiens verantwoordelijkheid het is om de mensen aan boord op te nemen. Na verschillende dagen ronddobberen in de Middellandse Zee mocht de Diciotti in de nacht van maandag op dinsdag aanmeren in het Siciliaanse Catania. De opvarenden mochten het schip echter niet verlaten.

Salvini zei dinsdag dat verschillende EU-landen die beloofd hadden migranten die vorige maand in Sicilië aan land waren gekomen op te vangen, hun belofte niet nakwamen. De Maltese regering zei dan weer dat de Italiaanse autoriteiten Malta geen te volgen procedure hadden doorgegeven.

'We spreken over mensen'

De Europese Commissie sprak de lidstaten van de Europese Unie intussen aan om ‘coördinatie en steun’ te leveren en ook om ‘diplomatiek gewicht in de schaal te gooien om een snelle oplossing voor de situatie te vinden’, aldus woordvoerster Tove Ernst. ‘We spreken hier over mensen, over 177 personen, en natuurlijk zou voor iedereen de prioriteit moeten zijn om te verzekeren dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.’

Intussen gaf de Commissie 9 miljoen euro aan Italië om de gezondheidszorg in de opvangcentra voor meer dan 42.000 asielzoekers te verbeteren. Daarmee komt de migratiefinanciering aan Rome op meer dan 200 miljoen euro.

Nog honderd migranten gered

De andere migranten op het schip mogen van Salvini pas ontschepen wanneer andere Europese regeringen ermee akkoord gaan hen op te vangen.

Het Maltese leger maakte woensdag bovendien bekend dat het nog honderd migranten uit de Middellandse Zee had gered. Hun vaartuig bevond zich op 126 kilometer ten zuiden van Malta en dreigde onder te gaan. Aan boord van dat vaartuig bevonden zich ook twee levenloze lichamen.