Cohen wil ‘alles over Trump vertellen wat hij weet’
Foto: Photo News

Michael Cohen is bereid om speciaal aanklager Robert Mueller alles te vertellen wat hij weet in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De voormalige advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, heeft in een schikking onder meer schuldig gepleit voor het schenden van de financiële campagneregels. Hij zegt dat hij in opdracht van Trump zwijggeld heeft betaald aan vrouwen die met Trump een affaire zouden hebben gehad.

De overeenkomst met het Openbaar Ministerie verplicht hem niet om te getuigen in het Rusland-onderzoek. Maar Lanny Davis, de advocaat van Cohen, zegt dat zijn cliënt ‘alles over Donald Trump wil vertellen wat hij weet’.

Samenzwering

Cohen zou informatie over een mogelijke Russische samenzwering ‘gericht op het ondermijnen van de Amerikaanse democratie’ hebben, en die informatie zou bovendien zijn achtergehouden voor de FBI.

Volgens de advocaat weet Cohen of Donald Trump op voorhand afwist van de hacking die Trumps tegenstander Hillary Clinton viseerde. Hij zou bovendien informatie hebben over de ontmoeting van Trumps campagnemedewerkers met een Russische delegatie in de Trump Tower in 2016.

Het is niet duidelijk of Cohen al met het team van speciaal aanklager Mueller heeft gesproken.

Cohens advocaat benadrukte in de Amerikaanse media ook dat zijn cliënt nooit gratie zou accepteren van een man die hij als corrupt en gevaarlijk beschouwt. Gratie verlenen wordt beschouwd als Trumps beste kans om nog meer onthullingen te voorkomen.

Manafort

Gisteren is ook Paul Manafort, Trumps gewezen campagneleider, schuldig bevonden aan acht aanklachten wegens oplichting en belastingontduiking. Die veroordeling sterkt speciaal aanklager Mueller in zijn onderzoek naar de president. Manafort gaat hoe dan ook voor lange tijd achter de tralies, tenzij hij alsnog beslist om mee te werken met Mueller.