Nederlands gerecht heeft na 20 jaar verdachte voor moord op 11-jarige jongen
Nicky Verstappen. Foto: rr

Het Nederlandse openbaar ministerie heeft zicht op een verdachte van de moord op Nicky Verstappen (11), die 20 jaar geleden dood werd teruggevonden. De man wordt opgespoord.

De 11-jarige Nicky Verstappen werd in 1998 dood teruggevonden in het Nederlands-Limburgse Brunssummerheide, nadat hij daar aan een jeugdkamp had deelgenomen. Een dader werd nooit gevat, maar het gerecht heeft dankzij een DNA-match nu wel een verdachte.

Het gaat om Jos B. (55). Hij woonde op het moment van de moord in Simpelveld, een tiental kilometer van Brunssummerheide. De man had geen enkele connectie met zijn slachtoffer, maar zijn naam stond wel in het politiedossier, als een passant. Rond 00.30 uur op 12 augustus liep de man langs bij de plaats delict, en zijn naam werd toen opgeschreven. Later werd hij twee keer verhoord. De man werd eerder verdacht van een zedenfeit, maar die zaak werd toen geseponeerd.

‘Weten niet waar hij is’

De man zou nog in leven zijn, maar hij vertrok in oktober 2017 naar het buitenland. Hij wordt nu gezocht door de politie. ‘We weten niet waar hij is’, erkende Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Limburg, woensdag op een persconferentie.

Vorig jaar werd in deze cold case een oproep gedaan aan meer dan 20.000 mannen om DNA af te staan. Uiteindelijk stonden meer dan 15.000 mannen DNA af - het grootste DNA-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden - maar B. was daar niet bij.

Voor een DNA-onderzoek dat eerder gebeurde werd B. niet geselecteerd, omdat hij werd gezien als een toevallige passant.