Trump laat staten zelf beslissen hoeveel ze mogen vervuilen
Donald Trump maakte op een campagnebijeenkomst in West Virginia duidelijk wat hij vindt van steenkool. Foto: EPA-EFE

De regering van Amerikaans president Donald Trump heeft een voorstel klaar om het beleid van voorganger Barack Obama voor schone energie te vervangen. Het plan laat staten onder andere toe om zelf regels op te stellen voor hun steenkoolcentrales, wat volgens critici gevaarlijke gevolgen kan hebben voor het milieu.

Het Amerikaanse milieuagentschap (EPA) heeft een tegenvoorstel voor het het Clean Power Plan, de regelgeving voor schone energie van voormalig president Barack Obama. Daarbij zouden staten moeten doorgeven wat hun plannen zijn om de efficiëntie van centrales op steenkool te verbeteren. Er komen richtlijnen van de federale overheid over uitstoot, maar staten krijgen een marge om de lat minder hoog te leggen.

Ze mogen daarbij rekening te houden met de leeftijd van de centrales en de kost van bepaalde verbeteringen. Door de nieuwe regelgeving zouden uitbaters van die centrales ook bespaard blijven van kostelijke vergunningen voor die verbeteringen.

‘De tijd van top-down, uniforme federale regels is voorbij’, verklaarde EPA-topman Andrew Wheeler, die eerder als advocaat van steenkoolmagnaten Obama’s milieuregelgeving aanvocht en werkte voor een senator die de klimaatverandering ontkent. Wheeler is plaatsvervangend chef van het EPA sinds Scott Pruitt ontslag nam nadat hij in opspraak was gekomen door een reeks schandalen.

Trump: ‘We houden van prachtige, schone steenkool’

Uit de documenten die het EPA vrijgaf, blijkt dat de milieuorganisatie verwacht dat de CO2-uitstoot door het nieuwe beleid hoger zal liggen dan het geval zou zijn met de regelgeving van het Clean Power Plan. Dat zou tegen 2030 ook het geval zijn voor vroegtijdige overlijdens, ziekenhuisopnames, astma-gevallen en ziektedagen op school als het gevolg van vervuiling.

‘Een steenkoolcentrale die efficiënter werkt, zullen eigenaars mogelijk meer uren laten draaien, waardoor de totale CO2-uitstoot stijgt’, vreest ook de milieuorganisatie Natural Resources Defense Council.

De (democratische) procureurs-generaal van de staten Virginia en New York lieten al weten dat ze de regelgeving zullen aanvechten als die wet wordt. ‘Ik zal al het nodige doen om de toepassing van deze gevaarlijke en volledig ontoereikende vervanging van het Clean Power Plan tegen te houden’, aldus procureur-generaal Mark Herring van Virginia.

President Trump pakte op een campagnebijeenkomst in steenkoolstaat West Virginia al uit met zijn plannen. ‘We houden van de prachtige, schone steenkool uit West Virginia. Dat is onverwoestbaar spul.’ Trump verklaarde eerder al dat hij een einde zou maken aan de ‘oorlog tegen steenkool’ en de binnenlandse productie van fossiele brandstoffen een boost wilde geven.