Nu ook nog zware aardbeving voor Venezuela
De ‘Toren van David’ in Caracas. Foto: REUTERS

Een aardbeving met een kracht van 7,33 heeft de oostkust van Venezuela geraakt. Voorlopig zijn er geen slachtoffers gemeld en lijkt de schade mee te vallen, maar het is een zoveelste klap voor de Venezolanen. In Brazilië worden Venezolaanse vluchtelingen uit vrees voor geweld ondertussen verspreid over het land.

Het noordoosten van Venezuela werd dinsdagnamiddag om 5.31 lokale tijd getroffen door één van de zwaarste aardbevingen die het land ooit meemaakte, met een magnitude van 7,3. De beving, waarvan het epicentrum op twintig kilometer van het stadje Yaguaraparo in de staat Sucre lag, vond plaats op een diepte van 123 kilometer.

Daardoor lijkt de schade mee te vallen, al kantelden in hoofdstad Caracas wel de bovenste vijf verdiepingen van de ‘Toren van David’, een leegstaande wolkenkrabber die figureerde in de serie ‘Homeland’. Volgens Venezolaanse overheidsbronnen zijn er voorlopig geen meldingen van gewonden. Ook de olievelden en -raffinaderijen van het staatsoliebedrijf PDVSA zouden normaal functioneren.

De beving werd gevoeld tot in buurland Colombia en op nabijgelegen eilanden als St. Lucia en Trinidad & Tobago. Daar waren meldingen van scheuren in gebouwen, brokstukken die op wagens vielen en de elektriciteit die uitviel.

Brazilië verplaatst vluchtelingen

De aardbeving komt zeer ongelegen voor Venezuela, dat met een verlammende economische crisis kampt. Er zijn maar weinig medicijnen en ziekenhuizen kunnen amper functioneren. Bovendien is er een groot tekort aan basisvoeding zoals melk en kip. Dat heeft ook tot bloedige straatprotesten geleid.

De honderdduizenden Venezolanen die via Colombia naar familie in Peru en Chili proberen te vluchten, dreigen daar nu bovendien vast te komen zitten. Doorreisland Ecuador laat geen Venezolanen meer binnen die geen geldig paspoort hebben, en ook in Peru zijn ze niet meer welkom.

In het noorden van Brazilië werden tentenkampen met Venezolaanse vluchtelingen zelfs aangevallen door locals. De regering kondigde daarom aan dat meer dan duizend migranten verspreid zullen worden over het land. Dat gebeurde eerder ook al met 820 andere Venezolanen.