Beroep Servisch gezin is afgewezen
Protestactie tegen de uitwijzing aan Manneken Pis in Brussel. Foto: EPA-EFE

Het beroep van het Servische gezin dat in het gesloten centrum in Steenokkerzeel opgesloten zit, is afgewezen. Het gezin zal dus worden gerepatrieerd, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De Servische moeder met vier kinderen was het eerste uitgeprocedeerde gezin dat ondergebracht werd in het gesloten repatriërings­centrum. Die opsluiting van kinderen lokte felle protestacties uit, onder meer van Amnesty International dat vorige week nog met 150 knuffels protesteerde aan het kabinet van premier Charles Michel (MR).

De vijf waren uitgeprocedeerd en verbleven daardoor sinds 2013 illegaal in ons land. De moeder woont hier sinds 2010, het feit dat de kinderen in België geboren zijn, verandert niets aan hun statuut. ‘Zij hebben de Servische nationaliteit’, zegt Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

De vader is er niet bij. Die is in juli veroordeeld tot 37 maanden cel voor inbraken met geweld. Als zijn straf in ons land uitgezeten is, wordt ook hij uitgewezen.

De vrouw en haar kinderen werden opgepakt op hun thuisadres in het Antwerpse. Ze waren in 2017 ondergebracht in zogenoemde open terugkeerhuizen, in Sint-Gillis-Waas en Zulte, maar namen daar telkens de benen.