Annemie Nijs terug naar VRT
Foto: vrt

Annemie Nijs, tot in 2004 journaliste bij de VRT, keert terug naar de openbare omroep als adviseur van ceo Paul Lembrechts. Tot vorig jaar bekleedde ze een schepenambt voor N-VA.

Annemie Nijs zal binnenkort ceo Paul Lembrechts bijstaan in zijn contacten met ­onder meer de overheid, andere mediahuizen en distributeurs Proximus en Telenet. ‘Met het oog op de nieuwe beheersovereenkomst die tegen 2020 moet worden afgesloten, is het evident dat we een goede relatie ontwikkelen met onze stakeholders’, zegt Lembrechts in een persbericht over haar benoeming.

De functie is nieuw en volgens VRT-woordvoerder Bob Vermeir ontstaan na de pensionering van directielid Lut Vercruysse, wier taken anders werden verdeeld.

Politiek mandaat

Nijs begon haar journalistieke carrière bij de Financieel Economische Tijd, werkte vanaf 1989 voor VTM en stapte in 1994 over naar de VRT-nieuwsdienst. Ze versloeg onder meer de oorlog in ex-Joegoslavië en de eerste Golf­oorlog, voor ze de overstap maakte naar de Wetstraat en onder meer verkiezingsshows en Villa Politica presenteerde. In 2004 stapte ze uit de journalistiek en in het politieke bedrijf, eerst als woordvoerster van Fientje Moerman en daarna als kabinetschef van Marleen Vanderpoorten (beiden Open VLD). In 2010 ruilde ze de liberale partij in voor de N-VA, als woordvoerster van Jan Jambon, toen fractieleider in de Kamer.

Als de VRT in haar persbericht meldt dat Nijs ‘tot voor kort werkte als adviseur voor diverse politici van verschillende partijen’, dan is dat dus correct. Alleen verzuimt de openbare omroep erbij te vermelden dat Nijs ook een politiek mandaat heeft opgenomen: vanaf 2015 was ze schepen van Mobiliteit, Cultuur, Erfgoed en Communicatie voor de N-VA in het Oost-Vlaamse De Pinte. Vorig jaar stelde ze haar mandaat ter beschikking van de partij, om persoon­lijke redenen.

Niet relevant

Vermeldt de VRT dat niet omdat ze vreest voor reacties? Er was onlangs ook gemor over de terugkeer naar De zevende dag van Lisbeth Imbo, die een ‘N-VA-stempel’ heeft (al heeft die nooit voor de partij gewerkt of een mandaat opgenomen). ‘We vermelden het niet omdat het niet relevant is’, zegt Vermeir. ‘Annemie krijgt een adviserende functie achter de schermen, ze is niet langer journalist. Bovendien heeft iedereen die bij de VRT werkt het recht aan politiek te doen. Dat staat expliciet zo in de statuten vermeld. Er zijn nog wel meer mensen op de VRT die een partijkaart hebben, of een politiek mandaat opnemen. De enige voorwaarde is dat ze niet aan politiek doen tijdens de werkuren.’