Colruyt koopt West-Vlaamse bioboerderij
Jean-Pierre Mouton en Marleen Masson, de huidige eigenaars van Het Zilverleen Foto: rr

Supermarktketen Colruyt is op zoek naar een bioboer die de landbouwgrond wil bewerken die het bedrijf onlangs kocht in het West-Vlaamse Alveringem.

Colruyt kocht onlangs 25 hectare landbouwgrond van de eigenaars van bioboerderij Het Zilverleen in Alveringem. Die zochten een overnemer.

Met de aankoop van de grond wil de supermarktketen ‘de lokale productie van biogroenten en haar eigen bevoorrading helpen verzekeren’, zo meldt de supermarktketen in een persbericht. Volgens het bedrijf blijft de vraag van klanten naar biogroenten almaar stijgen.

De supermarktketen zoekt nu een bioboer die de landbouwactiviteiten op zelfstandige basis, ‘met transparante samenwerkingsafspraken’, gaat voortzetten. Colruyts voorkeur ‘gaat naar een ervaren koppel of vakman/-vrouw’. Ongeveer zeventig procent van de teelt van Het Zilverleen wordt vandaag al verkocht bij Colruyt en Bio-Planet.

Geen deadline

‘Het is de bedoeling dat de nieuwe boer exclusief aan Colruyt zal leveren, maar dat zal natuurlijk ook afhangen van de overeenkomst die we met de boer sluiten’, zegt Colruyt-woordvoerster Hanne Poppe.

Behalve de gronden werd ook de bijhorende hoeve verkocht, waar de boer zal kunnen wonen. ‘Het idee is dat de nieuwe boer grond en huis huurt van ons, maar ook dat zal allemaal in de overeenkomst bekeken moeten worden’, zegt Poppe.

Colruyt heeft geen deadline voor wanneer de nieuwe boer moet opstarten. ‘Hoe sneller, hoe beter, maar dit is voor ons ook een eerste keer. We zullen onder meer de respons moeten afwachten’, besluit de Colruyt-woordvoerster. ‘De huidige eigenaars zullen komend seizoen alleszins niet meer opstarten, maar het is mogelijk dat zij begeleiding zullen voorzien.’