Gevaarlijke reuzenberenklauw vaker langs gewestwegen te zien
Foto: rr

Op 486 plaatsen langs Vlaamse gewestwegen is reuzenberenklauw aangetroffen. In 2016 werden er nog 339 haarden geteld. De reuzenberenklauw is een plant die onder invloed van de zon voor ernstige brandwonden kan zorgen.

Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de locaties waar de reuzenberenklauw voorkomt nauwgezet bijhoudt. Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen is de stijging duidelijk: (van 9 naar 37 locaties).

De stijging heeft ook wel te maken met de preciezere inventarisatie van de plant, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) in antwoord op een parlementaire vraag van zijn partijgenoot Bert Maertens.

Zeven jaar werk

De Heracleum mantegazzianum is hier al twee eeuwen aanwezig en breidt zich nog steeds uit. De plant rukt nu ook op in verstedelijkt gebied. Contact met het sap en vervolgens met zonlicht leidt tot brandplekken die weken nodig kunnen hebben om te genezen. Alleen schapen eten ervan. In alle andere gevallen drukt hij de andere planten weg.

Bij kleine haarden worden de planten manueel uitgespit tot op een diepte van 30 cm. Bij grotere haarden wordt er minimaal drie keer per jaar gemaaid. De bestrijding vereist een opvolging van zeven jaar. Het is dus nog te vroeg om te zeggen of de plant al dan niet definitief verdwenen is op de locaties waar bestrijding plaatsvond.