Vlaams Belang trekt naar de kiezer met ‘Eerst onze mensen’
Foto: BELGA

De slogan vat volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken helemaal het dna van de partij samen en ‘huldigt een gezond principe’. ‘Zoals ouders eerst voor hun eigen kinderen moeten zorgen, moet een overheid in de eerste plaats voor haar eigen burgers zorgen’, luidt het.

Vlaams Belang kreeg bij de vorige verkiezingen een mokerslag te verwerken. Voorzitter Van Grieken wil zijn partij dan ook in de eerste plaats zien vooruitgaan. Een percentage wil hij op die ambitie niet plakken, al zou hij over een resultaat van 10 procent ‘al heel tevreden zijn’.

Maar zelfs al gaat Vlaams Belang erop vooruit, de kans is zo goed als onbestaande dat de partij ergens deel van het bestuur zal uitmaken. ‘Dat door dat verschrikkelijke cordon sanitaire niemand met ons wil samenwerken, is vooral erg voor de rechtse kiezer die niet het Vlaamse en rechtse beleid krijgt waarvoor hij kiest, maar iedere keer de linkse CD&V en de traditionele partijen aan de macht ziet’, aldus Van Grieken.

Herkenbaar programma

Het programma van Vlaams Belang oogt herkenbaar. Zo moeten burgemeesters de mogelijkheid krijgen om te beslissen of ze asielzoekers in hun gemeente toelaten of niet, moet er een beperking komen van de instroom van niet-Europeanen in de sociale woningen en mag alleen Nederlands de voertaal zijn op school.

Die teneur trekt Vlaams Belang door in vier campagnefilmpjes, waarin de pensioenen bijvoorbeeld worden vergeleken met de kostprijs van de opvang van asielzoekers. ‘Er zijn veel steden en gemeenten waar mensen zich niet meer thuis en veilig voelen. Veel mensen doen hard hun best, maar komen te kort op het einde van de maand. Ondertussen zien we lokale besturen die het OCMW van de hele wereld willen spelen. Dat is onrechtvaardig’, besluit de voorzitter.