Nieuwe premier Pakistan geeft het ‘goede voorbeeld’: hij gaat kleiner wonen en verkoopt zijn wagenpark
De nieuwe president van Pakistan Imran Khan tijdens zijn eerste publieke toespraak na de verkiezingen. Foto: Reuters

De nieuwe Pakistaanse premier Imran Khan verkoopt zijn gepantserde wagens, stuurt honderden huisbedienden de laan uit en ruilt zijn ambtelijke woonst in voor een kleiner huis. Zo wil hij het goede voorbeeld geven aan de bevolking.

Pakistan lijdt onder een financiële crisis. Het moslimland heeft een groot begrotingstekort, onder meer omdat maar een procent van de bevolking belastingen betaalt, schrijft The Guardian. Het land overleeft grotendeels op de financiële steun van de internationale gemeenschap, weet de krant nog.

Daar wil Imran Khan, een gewezen cricketster en sinds zaterdag de nieuwe premier, komaf mee maken. ‘Geen enkel land kan groeien op deze manier. Een land moet op zijn eigen benen kunnen staan.’

Khan zal de daad bij het woord voegen en zelf zuiniger leven. Dat beloofde hij tijdens zijn eerste publiekelijke toespraak. Hij ruilt zijn ambtelijke woonst ook in voor een kleiner huis met drie slaapkamers. Ook de 524 huisbedienden die voor zijn voorganger werkten, stuurt hij de laan uit. Daarnaast zal hij zijn wagenpark met gepantserde auto’s van de hand doen.

De nieuwe premier wil zo het goede voorbeeld geven. Het ‘nieuwe Pakistan’ van Imran Khan moet een islamistische welvaartsstaat worden die de armoede bestrijdt en de schuldenput dicht. De rijken betalen er belastingen en er wordt zuiniger geleefd. Met die ambitie keert de president zich openlijk tegen de kwistige levensstijl van de Pakistaanse elite.

‘De belastingen moet je zien als de jihad (het al dan niet gewapend streven naar een bepaald doel, red.)’, zegt premier Khan tijdens zijn toespraak. ‘Je moet betalen voor de ontwikkeling van uw land.’

Toch is niet iedereen even positief over de vooruitzichten van het land. Dit weekend stelde Khan zijn kabinet voor. Bijna de helft van zijn kabinet heeft nog gediend voor Pervez Musharraf, een militair dictator volgens vele Pakistanen.