Australische rokers moeten 25 euro per pakje betalen
Foto: Photo News

Australië doet zijn reputatie als duurste land ter wereld voor rokers weer alle eer aan. De prijs voor een pakje sigaretten verhoogt er in september tot bijna 40 Australische dollar, omgerekend ruim 25 euro, per pakje van 30 sigaretten.

De Australische regering besloot vorig jaar om de prijs voor sigaretten jaarlijks op 1 september met 12,5 procent te verhogen, en dat tot in 2020. Die permanente prijsstijging tezamen met het gebruik van neutrale pakjes en zeer strikte tabaksregels hebben ervoor gezorgd dat sigaretten nagenoeg volledig uit de publieke ruimte zijn verdwenen. De verkoop van tabak aan minderjarigen is sowieso verboden en elke afbeelding van sigarettenmerken verbannen.

Overigens trekken de federale autoriteiten en alle Australische deelstaten aan hetzelfde zeel: met uitzondering van de straat en enkele plaatsen zoals speelhallen mag er zo goed als nergens worden gerookt of ‘gevaped’, met inbegrip van caféterrasjes, stranden tot zelfs de gevangenis toe.

Smokkelen

Ook de boetes zijn om u tegen te zeggen. Wie overweegt om overzeese bezoekers een goedkope(re) voorraad tabak te laten meebrengen is eraan voor de moeite: vliegtuigpassagiers mogen zelf slechts 25 sigaretten per persoon het land inbrengen.

Gehalveerd

Volgens cijfers uit het nationale gezondheidsonderzoek van de Australische dienst voor Statistiek daalde het aantal rokers in het land van 27 procent in 1990 naar 15 procent in 2014-2015. Dat is dus bijna een halvering een kwarteeuw tijd.