Taliban zetten staakt-het-vuren onder druk met gijzeling grote groep busreizigers
Berichten over een staakt-het-vuren zorgden voor een verzoening tussen talibanstrijders en andere Afghanen (foto), maar de gijzeling bewijst dat de problemen nog niet definitief zijn opgelost. Foto: AP

De Taliban hebben in het noorden van Afghanistan ruim honderdvijftig passagiers van drie bussen ontvoerd. Het grootste deel werd wel al snel bevrijd. De actie komt er net op het moment dat de Afghaanse overheid een staakt-het-vuren met de taliban aankondigde.

Dat melden de lokale autoriteiten. De passagiers waren maandagochtend onderweg tussen Takhar, in het noorden van het land, en de hoofdstad Kaboel. Hun bussen werden tegengehouden door de talibanmilitanten en ze werden meegenomen naar een dorp in de buurt, zo meldt de gouverneur van de stad Khan Abad, waar de aanval plaatsvond.

Volgens een tweede functionaris pikten de aanvallers alle overheidsambtenaren uit de groep, die naar huis onderweg waren voor het Offerfeest. Aan boord van de bussen zouden 300 tot 400 mensen gezeten hebben, en zowat de helft werd gegijzeld.

Volgens Ghulam Rabani Rabani, een provincieraadslid van Kunduz, liet de Taliban 160 burgers vrij de dag na de kidnapping. Zij zouden volgens hem veilig thuis zijn aangekomen. ‘Maar minstens twintig soldaten en politieagenten zijn nog in handen van de Taliban. Zij zijn verplaatst naar een andere locatie’, voegt het provincieraadslid eraan toe.

Bestand

Zondag nog kondigde de Afghaanse president Ashraf Ghani een staakt-het-vuren van drie maanden aan, indien de Taliban hun aanvallen stopzetten. Hij kwam met dat voorstel omwille van de jaarlijkse hadj, de bedevaart naar Mekka.

De Taliban hebben nog niet officieel gereageerd op het voorstel, maar bronnen binnen de groep hebben aan Reuters gemeld dat hun leiders akkoord zijn gegaan met een wapenstilstand van vier dagen. Opperste leider Sheikh Haibatullah Akhunzada moet wel nog zijn ultieme goedkeuring geven.

Nog volgens Reuters hebben de taliban laten weten dat ze honderden gevangenen zullen vrijlaten, zonder details te geven. Fox News maakt melding van 500 gevangenen die zouden worden bevrijd.