101-jarige Koreaan even herenigd met familie
Zuid-Koreaanse ouderen wachten op een ontmoeting met hun familie. Foto: AFP

Vanuit de havenstad Sokcho zijn maandagochtend 89 Zuid-Koreanen vertrokken naar Kumgangsan, een berg in het zuidoosten van Noord-Korea. Daar organiseren beide Korea’s voor het eerst in drie jaar reünies van familieleden die sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) van elkaar gescheiden zijn.

Omdat het uit elkaar trekken van de families al van zolang geleden dateert, zijn de meeste deelnemers zijn ouder dan 80 jaar. De oudste deelnemer is dit keer zelfs al 101 jaar.

Toch zijn er nog steeds veel mensen die in aanmerking komen voor een korte hereniging met hun familie. In Zuid-Korea komen nog 57.000 mensen in aanmerking voor een reünie, vooral 70-plussers.

Het gaat om de 20ste ronde van familieherenigingen sinds 2000. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zullen de familieleden elkaar gedurende drie dagen zes keer kunnen ontmoeten, goed voor een totaal van elf uur. Aan Zuid-Koreaanse zijde worden deelnemers geslecteerd op basis van een loterij, in Noord-Korea worden ze vermoedelijk gekozen op basis van goed gedrag.

Gezondheidsrisico’s

Omdat de meeste deelnemers oudere mensen zijn, is de hereniging met hun familie niet zonder risico. Bij eerdere reünies bleek dat als de families afscheid moeten nemen, dat soms voor een schok zorgt, wat in het slechtste geval voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Deelnemers moeten daarom een medisch onderzoek ondergaan. Daarbij wordt onder andere de bloeddruk van de deelnemers opgevolgd. Dit keer moesten vier families op het laatste moment alsnog afzien van een hereniging.

Toenadering

De vorige reünie dateert al van 2015. Door de verslechterende relatie tussen de landen, werden de bezoeken tijdelijk opgeschort. De nieuwe ontmoetingen komen er na de hernieuwde toenadering dit jaar tussen beide Korea’s, met als hoogtepunt de top eind april tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in staat van oorlog, maar sinds 1953 is er wel een staakt-het-vuren van kracht.

Regelmatig contact

Zuid-Korea hoopt dat nieuwe onderhandelingen zullen leiden tot regelmatig contact tussen gescheiden families. Seoel wil onder meer permanente briefwisseling en huisbezoeken mogelijk maken. In