Jordan Rakei: Een smeltkaasje van soul
Foto: Koen Bauters
Deze naar Londen uitgeweken jongen uit Nieuw-Zeeland wordt geroemd als dé nieuwe soulsensatie. Je zou hem ook kunnen zien als een leerling in de school van de twee Jamies: Lidell en Woon.

Net als die twee maakt Jordan Rakei blanke soul waarmee hij hulde brengt aan de Afro-Amerikaanse roots, maar waarin hij ook nieuwe - voornamelijk elektronische - toevoegingen verwerkt. Het omgekeerde dus van wat Jamie Lidell op deze festivalweide drie jaar geleden deed: die keerde toen resoluut terug naar de roots, met een doorgewinterde, all-black soulband in zijn kielzog. 

Geen showman

Een showman als Lidell is Rakei niet, en we vermoeden dat hij dat ook niet snel zal worden. Hij omschrijft zichzelf als laidback en introspectief, en die karaktertrekken liet hij doorgesijpelen in zijn muziek. De Kiwi met de satijnen soulstem schuwde de complexe ritmes niet, en zijn contemplatieve songs schurkten soms meer aan tegen experimentele jazz dan rechttoe-rechtane soul. Bovendien liet hij horen hoe breed zijn muzikale palet is door te verwijzen naar afrobeat – de drummer zette zich achter de conga’s, Rakei perste een Afrikaans getint riffje uit zijn gitaar – en reggae. 

Klinkt als een eclectische mix? Dat was het ook, maar die mix wérkte wel. In de voorste rijen werd de zachte soulsmeltkaas die Rakei serveerde, met veel smaak gesavoureerd. Verder achterin de tent overstemde het gebabbel de muziek. Jammer. Later als hij groot is neemt Jordan Rakei zo’n festivaltent vast helemaal voor hem in. Eerst nog even wat extra charisma kweken.