De Lijn vervoert kwart minder Pukkelpoppers
Foto: BELGAONTHESPOT

Dit jaar maken een kwart minder festivalgangers gebruik van de bussen van De Lijn om naar Pukkelpop af te zakken. Vorig jaar vervoerde De Lijn nog een recordaantal van bijna 170.000 Pukkelpoppers. Zaterdag staan op de laatste festivaldag onder meer J. Bernardt, Bazart, Imagine Dragons en Kendrick Lamar op Pukkelpop.

De vervoersmaatschappij ziet enkele logische verklaringen voor het lagere aantal reizigers. Zo is het festival dit jaar niet uitverkocht en zijn er dus minder kampeerders. Daardoor wordt de ‘internal shuttle’, die tussen het festival en Camping Relax pendelt, een pak minder bezet dan vorige jaren. Overdag telt De Lijn wel opvallend meer festivalgangers op de streeklijnen. ‘Waarschijnlijk zijn er dit jaar meer mensen met een dagticket, die ‘s morgens vanuit hun woonplaats de bus richting Kiewit nemen’, zegt Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn.

De ‘external shuttle’ tussen het station van Hasselt en Kiewit kende vooral vrijdag een rustige dag, maar sinds zaterdagochtend rijden opnieuw flink bezette bussen tussen het station, Camping Relax en het festivalterrein. Ook dit jaar worden de nachtbussen op de streeklijnen, zoals die naar Bilzen en Kinrooi, wel veel gebruikt door festivalgangers. Op de lijnen naar Noord-Limburg, die naar Heusden-Zolder, Beringen en Leopoldsburg en de as Genk-As-Opglabbeek-Gruitrode-Bree-Bocholt zette De Lijn zelfs dubbelingsbussen in.

De vervoersmaatschappij vervoert ook zaterdag bezoekers en zondag volgt de uittocht nog. Toch zal het aantal vervoerde Pukkelpoppers een pak lager uitkomen dan het recordaantal van 170.000 vorig jaar. ‘Het is nog wat afwachten. Nog niet alle tellingen zijn verwerkt, maar het ziet ernaar uit dat tijdens deze editie een kwart minder mensen dan vorig jaar op de shuttles stapten’, zegt Loos.

Zaterdag staan op de laatste dag van Pukkelpop onder meer J. Bernardt, Bazart, Imagine Dragons en Kendrick Lamar op de Main Stage. Liefhebbers van elektronische muziek komen ook aan hun trekken met onder anderen Tiga, Justice, Vitalic ODC Live, Nina Kraviz, George Fitzgerald en Kölsch. Michael Midnight in de Boiler Room en Bram Willems in de Castello krijgen de eer om het festival af te sluiten.