Honderden tegenbetogers in Berlijn voor jaarlijkse neonazimars
Neo-nazis herdenken Rudolf Hess Foto: EPA-EFE

De jaarlijkse mars waarbij Duitse neonazi’s het overlijden van Rudolf Hess herdenken, heeft honderden tegenbetogers gelokt. ‘Geen plaats voor nazis’ over ‘Spandau blijft nazivrij’ tot zelfs ‘oma’s tegen rechts’ viel in de menigte te lezen. Uiteindelijk werd de mars in het Berlijnse stadsdeel Spandau afgelast.

Jaarlijks troepen neonazi’s samen naar aanleiding van het overlijden van Rudolf Hess, die op 17 augustus 1987 zichzelf van het leven beroofde in de Spandau-gevangenissen. Partijen, vakbonden, kerken en verschillende initiatieven hadden opgeroepen tot een tegenactie.

De extreemrechtse organisatoren verwachtten voor aanvang zowat 500 deelnemers. Maar de politie meldde uiteindelijk dat de organisatoren de manifestatie alsnog afgelast hebben. De neonazi’s kondigden een tweede bijeenkomst aan op een tweede plek, in het oosten van de stad. De opkomst was erg laag, er daagden zo’n 50 aanwezigen op.

De politie had daarentegen 2.300 manschappen op de been gebracht. Zij moesten een confrontatie tussen beide groepen vermijden.

Plaatsvervanger van Hitler

Vorig jaar waren voor de herdenking dertig jaar na het overlijden van Hess honderden neonazi’s afgezakt. Ze geraakten evenwel niet voorbij de blokkades van de tegenbetogers. Voor de grootste tegenbetoging waren zaterdag 4.000 deelnemers aangekondigd.

Hess was de plaatsvervanger van Hitler, tot hij in 1941 naar Schotland vloog om er over vrede te onderhandelen en er ingerekend werd. Na de oorlog werd hij berecht.