Rhye: Voorspel voor een zwoele nacht
Foto: rr

Mike Milosh had een exotisch hemdje aangetrokken in de Club. Prima keuze, want de zijdezachte soul waar zijn groep Rhye in grossiert, verleidde tot een wel érg zwoele paringsdans.

In de studio blinkt de Canadese Amerikaan uit in botergeile en tegelijk erg intieme liedjes die hij even geraffineerd en behoedzaam inkleurt als Sade en The xx, maar live wil hij duidelijk de trossen van zijn gemoed losgooien.

Daartoe had hij een zeskoppige band mee, met Claire Courchene als geheime wapen op cello en trombone. Ook de bassist strooide gretig zijn soulvolste baslijntjes in het rond. Milosh pookte de boel verder op door zelf op trommels te meppen in ‘Phoenix’, een nummer over zijn heropstanding na zijn gestrande huwelijk. In ‘Last dance’ werd een vettig wahwahgitaartje bovengehaald, publiekslieveling ‘Taste’ kreeg in zijn wild kwispelende staart zowaar een gitaarsolo mee.

Veel seks en funk

De intimiteit had eronder te lijden, ja, en Milosh’ verleidelijke, androgyne soulstem ook, maar het deed de temperatuur in de tent wel een paar graden stijgen.

In afsluiter ‘Hunger’ zat zoveel seks en funk dat Al Green ons voor de geest danste, en dat was beslist een fijn gezicht. Het keuvelende publiek plaatste een danspasje. Eerst één, dan twee, tot iedereen, ja ook wijzelf, aan het shaken ging. De nacht beloofde koud te worden, maar in ons hart was het broeierig.