Onrust over Googles plannen in China
Google-ceo Sundar Pichai Foto: AP
Bij Google is onrust ontstaan over plannen voor een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt.

Na een lange lijst richtlijnen, regels en voorschriften, luidt de allerlaatste zin in de gedragscode van Google: ‘Onthoud dit: wees niet kwaadaardig, en als je iets ziet waarvan je denkt dat het niet juist is, laat het weten!’ Honderden werknemers van de internetgigant hebben die raad ter harte genomen. Ze hebben een interne petitie ondertekend waarin ze meer duidelijkheid vragen over de plannen van het bedrijf om een Chinese versie van de zoekmachine te lanceren, naar verluidt met ingebouwde censuur. De plannen, die de codenaam ‘project Dragonfly’ kregen, lekten een paar weken geleden uit. 

Het bestaan van de interne petitie werd donderdag onthuld door de New York Times. Zo’n 1.400 Google-medewerkers hebben al getekend. Volgens de opstellers van de petitie moet er meer informatie komen, om zo een ethische afweging mogelijk te maken door individuele werknemers. Eerder protesteerde het personeel om dezelfde reden al tegen de betrokkenheid van Google bij een project rond kunstmatige intelligentie van het Pentagon, waaruit het bedrijf zich inderdaad terugtrok. 

Google trok zich acht jaar geleden uit China terug, omdat het zijn hoge ethische standaard (‘wees niet kwaadaardig’) niet kon verzoenen met de censuurregels die de overheid er oplegt. Nu zou Google werken aan een zoekmachine die aangepast wordt aan de Chinese markt door sommige zoektermen en websites te blokkeren. ‘Er moet dringend meer transparantie komen’, eist de petitie, ‘en de belofte van heldere en open processen. Werknemers moeten weten waaraan ze meewerken’. 

Missie

Die uitleg kwam er prompt. Google-ceo Sundar Pichai benadrukte tijdens de wekelijkse meeting met een personeelsdelegatie dat het project rond de terugkeer naar China nog heel embryonaal is, en dat het verre van zeker is dat het zover komt. ‘We zijn de mogelijkheden aan het verkennen, en er zijn heel wat mogelijkheden’, citeert een verslag van de bijeenkomst. ‘Zodra duidelijker wordt wat we precies gaan doen, zal er zeker meer transparantie komen.’ Dat kon nu nog niet, zei Pichai, omdat dan problemen kunnen ontstaan. 

Volgens ex-werknemers die voor Google in China hebben gewerkt, zou de bedrijfsleiding overwegen dat een gecensureerde Google-zoekmachine voor de Chinezen te verkiezen is boven helemaal geen Google-zoekmachine. Dat was ook de redenering toen Google er in 2006 actief werd. ‘Onze bedrijfsmissie is de wereld van informatie voorzien’, zou Pichai tijdens de bijeenkomst gezegd hebben. ‘Een vijfde van de wereldbevolking woont in China, dus als we die missie willen realiseren, moeten we nadenken over hoe we meer kunnen doen in China’.