Schotse regio deelt gratis tampons uit via automaten
Foto: lukasmajercik - Fotolia

In North Ayrshire vind je binnenkort gratis tampons en maandverbanden. De Schotse regio wil op die manier ‘period poverty’ (vrij: menstruatie-armoede) tegengaan. Een primeur voor het Verenigd Koninkrijk.

Het voorstel werd ingediend door parlementslid Monica Lennon (Labour). Zij ijvert voor vrije toegang tot hygiënische producten. Uit onderzoek blijkt dat veel Schotse vrouwen en meisjes moeite hebben om de producten zelf aan te schaffen. Sommige meisjes zouden hierdoor enkele dagen per maand niet naar school durven gaan. Een studie door Plan International UK onthulde dat tot 45% van de respondenten ooit genoodzaakt was zelf een maandverband te improviseren uit sokken of krantenpapier.

De raad van North Ayshire keurde het voorstel vandaag goed, en zal gratis tampons en maandverband beschikbaar stellen. Dit gebeurt via automaten in publieke toiletten, bijvoorbeeld in universiteiten, bibliotheken en gemeenschapscentra. De overheid stelde al gratis hygiëneproducten ter beschikking in middelbare scholen.

Initiatiefneemster Monica Lennon stelt dat het om een basisrecht gaat. ‘Dit is een verdere stap richting de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw: meisjes mogen geen schooldag missen omdat ze hun regels hebben.’ Ook in de rest van het Verenigd Koninkrijk is werk aan de winkel: 1 op 10 vrouwen zouden lijden onder menstruatie-armoede.

Schotland speelt een voortrekkersrol in de aanpak van de problematiek. ‘Het is revolutionair dat de overheid dit probleem rechtstreeks aanpakt door zelf producten te verdelen,’ aldus Gabby Edlin, CEO en oprichtster van de organisatie Bloody Good Period. ‘Als niemand over het onderwerp praat, durven meisjes niet om hulp te vragen. Het gaat om een mensenrecht.’ Ook nationaal ligt een plan op tafel dat zou zorgen voor de gratis verdeling van producten over heel Schotland.