Nakhane: Muziek over zijn moeilijke levensweg
Foto: Koen Bauters
Nakhane trad aan in een knalrode outfit, die de vurigheid van zijn boodschap mooi onderstreepte. Die boodschap was er een van liefde en empathie.

‘Zorg voor elkaar’ droeg de Zuid-Afrikaan ons met fluisterstem op het hart, waarna hij weer een van zijn in soul gedrenkte chansons inzette. ‘Clairvoyant’ was zo’n nummer dat ons op plaat ook al bij het nekvel greep en dat nu opnieuw deed. ‘I look to you’ riep Nakhane uit en hij rekte die ‘you’ lekker lang uit – hypnotiserende stemmen zoals die van hem hoor je maar zelden.

Hoewel hij voor een opvallende podiumoutfit koos, bleef Nakhane weg van het grote gebaar. Timide zouden we zijn podiumprésence niet noemen, eerder ingetogen. En toch uiterst aanwezig. Als persoon en artiest heeft hij, ondanks zijn jonge leeftijd, al strijd moeten leveren. Die strijdvaardigheid was voelbaar: in zijn songs, in zijn stem en in zijn zelfzekere houding.

Homofobie en doodsbedreigingen

Nakhane ontvluchtte de homofobe katholieke gemeenschap waarin hij opgroeide, outte zich als homo en verwijst sindsdien in zijn muziek voortdurend naar de moeilijke levensweg die hij door die keuzes moet bewandelen – hij ontving er zelfs doodsbedreigingen voor. Toch klonk Nakhane ook vandaag nooit verbitterd, maar altijd warm en vol mededogen. 

Zijn publiek was niet talrijk, wel vol aandacht. Terecht, want je volle aandacht dat was het minste wat je deze onverschrokken artiest cadeau kon geven.