Tuin sproeien mag weer, maar code oranje blijft van kracht
Foto: BELGA

Dankzij de regen van de voorbije dagen en het dalende waterverbruik hebben alle Vlaamse provincies vrijdagmiddag besloten het sproeiverbod in te trekken. Al blijft het erg droog, waardoor code oranje van kracht blijft.

Ook al is het nu weer toegelaten om met leidingwater de tuin te besproeien of de wagen te wassen, de Droogtecomissie blijft oproepen om er spaarzaam mee te blijven omspringen.

Aanleiding tot de versoepeling zijn de regen van de voorbije dagen en de lagere temperaturen. Het regenwater vulde de regenputten aan, zodat dat water weer kan worden gebruikt om bijvoorbeeld wasmachines te laten draaien en toiletten door te spoelen. Samen met de lagere temperaturen zorgt dit ervoor dat het drinkwatergebruik weer op een normaal niveau ligt.

Toch blijft het erg droog. Het heeft nog niet genoeg geregend om de neerslagtekorten weg te werken en grote hoeveelheden neerslag worden ook niet voorspeld. De peilen en debieten van vele rivieren en beken blijven zeer laag, met problemen zoals vissterfte en blauwalgen tot gevolg.

Vanwege de aanhoudend lage waterpeilen op de onbevaarbare waterlopen blijft ook het verbod om water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen behouden. Ook op de bevaarbare waterlopen waar al – vanwege de aanwezigheid van blauwalgen – een captatie- en recreatieverbod geldt, adviseert de Droogtecommissie om het verbod te behouden.