You Me At Six: Bastille met een hardcoresausje
Foto: Pukkelpop
Josh Franceschi van de Britse indierockers You Me At Six maakte van Pukkelpop gebruik om reclame te maken voor hun nieuwe plaat VI, die in oktober uitkomt: niet alleen hing de titel metersgroot achter de band, hij droeg ook een jasje met de titel. Wat, in de voor een derde volle Marquee, de volgende leuke dialoog opleverde van voorbijgangers: ‘Wie zijn dat, VI?’ ‘Ook nog nooit van gehoord.’

Om maar te zeggen: een festival als Pukkelpop is een smorgasbord, vooral als iedereen net uit zijn tent is gekropen en zoekt naar iets om prettig, of snel, wakker bij te worden. Voor de scherpe schok is You Me At Six bijzonder geschikt. De band pakt nog uit met twee gitaren, een uitzondering dezer dagen, en Franceschi’s schreeuw heeft de band al een Kerrang! Award opgeleverd.

Dertien in een dozijn

Maar metal kun je ze niet echt noemen: dit zijn popsongs met een hardcoresausje. Het viel vooral op tijdens ‘Stay with me’, door de aanwezigen luid meegebruld. De indruk wordt nog versterkt doordat Franceschi’s stem griezelig lijkt op die van Dan Smith van Bastille. 
Nieuwe songs zoals '3AM' gaan ook meer de richting uit van een band als Paramore. En was dat daar een stroofje van The Killers’ ‘When you were young’ in ‘Reckless’? Leuk in de song verwerkt, en zoals de rest bijzonder krokant gespeeld.

Maar You Me At Six missen een beetje eigen smoel en hebben te veel songs van dertien in een dozijn. In ‘Bite my tongue’ laat de verteller aan een vriend(in) weten: ‘I hate to break it to you, but you’re just a runaway star… your level isn’t good enough’. Wel ja, ik zeg het niet graag maar…