Qatar is gul voor Turkije, maar doet dat niet zomaar
De emir van Qatar Tamim bin Hamad bin al-Thani en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schudden elkaar de hand. Foto: AFP
Qatar belooft 15 miljard dollar rechtstreeks in de Turkse economie te pompen. Dat doet het uiteraard niet belangeloos. Zelfs het WK van 2022 speelt een rol.

Een wat onverwachte derde partij heeft zich woensdagavond gemengd in de economische oorlog tussen Turkije en de Verenigde Staten. Qatar zal de wankelende Turkse economie ondersteunen door 15 miljard euro te investeren in Turkije.

Het lijkt een wat vreemde wending, maar Dries Lesage, professor Internationale Politiek (UGent), kijkt er niet van op. ‘Qatar en Turkije trekken de laatste vijftien jaar al wel vaker samen op.’

Zo reikte Turkije, samen met Iran, de oliestaat vorig jaar de hand op een moeilijk moment. Qatar zag toen zijn import van voeding bemoeilijkt door een handelsboycot, opgelegd door Saudi-Arabië en bondgenoten Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Wat op zijn beurt weer een reactie was op het feit dat Qatar sympathie had getoond voor de Moslimbroeders, volgens Saudi-Arabië en co een organisatie die terrorisme in de hand werkt.

Qatar heeft de Turken nu dus een wederdienst bewezen. Door openlijk partij te kiezen voor de Turken stuit het daarmee wel de Amerikanen tegen de borst. Zij hebben in Qatar immers hun grootste militaire basis van het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er ook zes Amerikaanse universiteiten in Qatar.

WK voetbal in zicht

Toch heeft Qatar alle belang bij deze strategische keuze. Het land heeft de komende jaren immers heel wat bouwprojecten op het programma staan, een groot deel daarvan staat in teken van het WK voetbal dat in 2022 in het emiraat plaatsvindt. Hier kunnen de Turken wel eens een belangrijke rol spelen voor de Qatarezen. ‘De Turkse bouwsector doet het al jaren goed in het buitenland. Ook in Rusland bijvoorbeeld’, bevestigt Lesage van de UGent aan De Standaard.

Al twee jaar ontmoeten Turkse en Qatarese bedrijven elkaar in Qatar tijdens een beurs die de onderlinge samenwerking moet versterken tussen beiden landen. De derde editie staat gepland begin volgend jaar. Vorig jaar kwamen er 150 Turkse bedrijven erop af. De beurs trok toen meer dan drieduizend professionals en wel tienduizend Qatarezen.

De Turkse bedrijven zijn toen allicht met brede glimlach naar huis gegaan. Turks minister van Handel Bülent Tüfenkçi sprak klare taal op de tweede bijeenkomst in januari: ‘De eerste minister van Turkije heeft me beloofd dat Qatar voorrang zal geven aan offertes van Turkse bedrijven. Ik hoop dat jullie dan ook interesse zullen tonen in de lopende projecten in Qatar.’