Magnette geen kandidaat voor Franse PS bij Europese verkiezingen
Foto: Photo News

Paul Magnette gaat niet in op het aanbod van de Franse Parti Socialiste (PS) om kandidaat te zijn bij de Europese verkiezingen van mei 2019. Dat heeft de burgemeester van Charleroi bevestigd aan Le Monde. Hij wil zich concentreren op de Belgische PS.

Het was de Franse krant Le Figaro die vorige week berichtte dat de Franse PS aan Paul Magnette had voorgesteld om de Europese lijst te trekken bij de verkiezingen van 26 mei volgend jaar. Magnette verklaart nu in een interview met de Franse krant Le Monde dat hij het aanbod uiteindelijk geweigerd heeft. 

'Ik heb aan Olivier Faure (de secretaris van de Franse PS) laten weten dat ik om persoonlijke redenen zijn voorstel, dat me vereert, naast mij neerleg: ik ben in oktober opnieuw kandidaat voor het burgemeesterschap in Charleroi en in 2019 vinden de Europese verkiezingen plaats in België, op hetzelfde moment als de regionale en de federale verkiezingen, waar ik ook een rol speel, zonder daarbij noodzakelijkerwijs naar de uitoefening van een mandaat te dingen.'

Magnette geeft in het interview nog aan dat de Franse PS 'niet mag meegaan in de simplistische voorstelling van Frans president Macron: of je bent Europeaan en steunt hem, of je kiest voor de anti-Europese populisten, van links of van rechts'.