Hoe een acid cowboy 30.000 mensen lokt, waarom links de zelfkritiek van N-VA wantrouwt, en waarom u beter geen kunstenaar probeert te zijn
De kritiek over het N-VA-beleid welt op, bij de achterban, intern, in economische kringen. Maar links wantrouwt de zelfkastijding. Foto: REUTERS
Wat zegt dat over het oude continent Europa als een snelwegbrug van vermoeidheid neerstort? Dit vind ik tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Wat is in godsnaam een ‘acid cowboy’, vroeg onze recensent zich af op weg naar Wecandance in Zeebrugge. Hij vond het antwoord onder de 30.000 influencers, bloggers en amateurmarketeers die de sponsors van het festival probeerden te plezieren door zichzelf met de sponsorgadgets en logo’s te fotograferen. Een onmisbaar artikel om de tijdgeest te proberen vatten.

2.

Nu de Ponte Morandi in het centrum van Genua is ingestort, moeten alle vrachtverkeer en alle toeristen op weg naar de haven over de oude Romeinse Via Aurelia. Dat is tegenwoordig een smalle winkelstraat. Ilja Leonard Pfeijffer beleefde het zomerse onweer waarin de brug neerstortte en ziet hoe de stad haar link met het westen verliest.

3.

Een zorgeloze zomer is het voor de N-VA niet geworden. De kritiek welt op, bij de achterban, intern, in de economische kringen die de Zweedse coalitie verwelkomden. Is het dat maar? De twee belangrijkste parlementsleden van de N-VA, fractieleiders Peter De Roover (federaal) en Matthias Diependaele (Vlaams) delen de kritiek. ‘In heel veel van de bedenkingen hebben de criticasters gewoon gelijk.’

4.

Geloof die zelfkastijding van de N-VA niet, reageerde Sacha Dierckx van de linkse denktank Minerva meteen op de opiniepagina’s. Ja, met de begroting is het niet gelukt. Maar sociaal-economisch is het neoliberale beleid een feit. En sociaal-cultureel duwde de N-VA tot gevaarlijk dicht bij extreemrechts. Links kan ervan leren hoe met een coherente ideologie en een radicaal discours verandering door te duwen.

5.

‘We hebben vijf kinderen’, liet een lezer weten. ‘Mijn vrouw vindt dat schermen, smartphones, tablets, de creativiteit beknotten. Ik denk: consumeren maar, al die data! Hoe lossen we dat op?’ Een expertenpanel probeert deze en andere netelige vragen van lezers over opvoeden in digitale tijden te beantwoorden.

6.

Hebben we dan geen crispr en genetische modificatie nodig om de wereldbevolking te voeden, zoals de wetenschap aandraagt? Agro-ecologe Marjolein Visser probeert nuchter te kijken: ‘Als we in staat zijn om een derde van ons graan aan vee te geven, en in België zelfs 90 procent, dan produceren we te veel.’

7.

Maar ook microbiologe Rosanne Hertzberger probeert nuchter te kijken. Waarom zouden we vies moeten zijn van voedseltechnologie, E-nummers, additieven of van gengewassen? Teel gengewassen biologisch en je krijgt het beste van twee werelden.

8.

Joris Blanckaert is nog in de running om Oost-Vlaams gouverneur te worden. Officieel leeft hij in goede hoop: de selectie moet nog gemaakt worden. Maar van sommige kandidaten staat nu al vast dat ze ‘de nodige competenties’ in huis hebben. Is het toeval dat zij politici zijn, bijvoorbeeld van Open VLD? De ironie in dit stuk is niet eens bitter.

9.

Bij schrijver en Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul, vorige zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden, geen romantische ideeën over warme landen waar het leven gezellig is en de gemeenschap zorgdragend. In de derde wereld is het volk onopgevoed en leeft het van de leugens. Omdat die derde wereld het vertikt om de waarden van de eerste wereld en van de verlichting te omhelzen.

10.

Voor wie nog vakantie voor de boeg heeft, of gewoon verder probeert te leven met de verwondering die tijdens de vakantie is aangescherpt, heeft Michiel Hendryckx goeie raad: blijf fotograferen, maar maak kiekjes, geen kunstfoto’s. Neem genoeg foto’s, van alles wat raakt, maar niet te veel. Geen stress. En ga dramatische momenten niet uit de weg.