Turkse lira krijgt weer klappen nadat VS opnieuw met sancties dreigen
Een wisselkantoor in het Turkse Istanbul. Foto: AP

De Turkse lira is vrijdagochtend weer met 6 procent gezakt ten opzichte van de dollar. De nieuwe daling komt er omdat de Verenigde Staten met meer economische sancties dreigen als Ankara de Amerikaanse dominee Andrew Brunson niet laat gaan. Vrijdagavond komt ratingbureau Standard & Poor's met een rapport over Turkije.

Nu de lira vrijdagochtend weer 6 procent is gezakt ten opzichte van de dollar, heeft de Turkse munt dit jaar al bijna 40 procent aan waarde verloren. Investeerders maken zich zorgen over de groeiende invloed die Turks president Recep Tayyip Erdogan uitoefent op het monetair beleid, maar vooral over de slechte verstandhouding met de VS.

Daar verklaarde minister van Financiën Steven Mnuchin tijdens een kabinetsvergadering aan president Donald Trump dat nieuwe sancties in werking kunnen treden als Andrew Brunson niet wordt vrijgelaten. Die Amerikaanse dominee staat in Turkije onder huisarrest op verdenking van terrorisme, omdat hij banden zou hebben met de Gülen-beweging, door Erdogan aangewezen als de aanstokers van de couppoging in 2016.

‘We betalen niets’, verklaarde president Trump op Twitter over de onderhandelingen rond Brunson. ‘Maar we besparen zeker op Turkije!’

Rapport Standard & Poor’s

Economen roepen al een hele tijd dat Turkije de rente moet verhogen. Dat maakt lenen duurder, maar zou een afkoeling van de economie veroorzaken en de inflatie de kop indrukken. Het ziet er echter nog steeds niet naar uit dat president Erdogan de onpopulaire maatregel wil nemen. Hij zou integendeel de rente zelfs nog willen verlagen.

De daling van de lira is allicht ook deels te wijten aan beleggers die anticiperen op een beslissing van het kredietbureau Standard & Poor’s. S&P komt na het sluiten van de markten, vrijdagavond, met een rapport over de kredietwaardigheid van Turkije.